Leven met gemis : handboek over rouw, rouwbegeleiding en rouwtherapie. - Maes, Johan, 1954- (Wijgmaal-Leuven : Zorg-Saam, 2007)
Inhoudsopgave Deel 1: Een nieuwe visie op rouw (Johan Maes) Deel 2: Naar een andere aanpak van rouwbegeleiding en rouwtherapie - Cognitieve gedragstherapie voor gecompliceerde rouw (Paul A. Boelen) - EMDR en traumatische rouw (Ludwig Cornil) - Rouw vanuit een familieperspectief (An Hooghe) - Omgaan met emotionele pijn (Riekje Boswijk) - Verlate rouw in begeleiding (Marc Michiels) - Een proeve van rouwtherapie (Johan Maes) - De individuele rouwbegeleiding van ouderen en de betekenis en het nut van het levensverhaal (Marie-Christine Adriaensen) - De kindertaal van rouw (Lut Celie) - Rouwcounseling (Geert Hulselmans) - De zoektocht van rouwenden naar blijvende verbondenheid met een overleden dierbare (Gerke Verthriest) - Rouwzorg in palliatieve zorg (Lucie Cannie) - Rouwbegeleiding binnen slachtofferhulp natraumatisch overlijden : een praktijkverhaal (Sarah Barbé) - Betekenisdeconstructie en betekenisreconstructie:het herschrijven van verhalen over verlies (Robert A. Neimeyer) Leven met gemis, een handboek voor hulpverleners, is een boek dat een grote leemte invult in ons taalgebied op het vlak van rouw, rouwbegeleiding en rouwtherapie. In het eerste deel 'Een nieuwe visie op rouw' worden oude rouwmythes ontsluierd en laat de auteur u kennismaken met een nieuw rouwparadigma. Ten slotte wordt stilgestaan bij de vraag naar de zin of onzin van onze rouwzorg de dag van vandaag. Veel van wat we op het vlak van positieve impact van rouwbegeleiding en rouwtherapie tot nu toe als vanzelfsprekend hebben aangenomen, blijkt niet te kloppen. De contouren van een nieuwe invulling van rouwtherapie worden geschetst. In het tweede deel 'Naar een andere aanpak van rouwbegeleiding en rouwtherapie' komen meerdere hulpverleners aan het woord die vanuit hun specifieke therapeutische benadering of context op weg gaan met nabestaanden. Ze geven elk op hun manier een inkijk in de wereld van de rouwbegeleiding en de rouwtherapie. Ook die rouwende die op zoek is naar meer in
Keywords: Rouwproces