Moeten dieren hun tanden poetsen? : 52 verrassende vragen over dieren. - Mattei, Günter, ....-; Müller, Walli, ....-; Spiering, Kees, ....-; Wiesner, Henning, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2007)
Een informatief boek vol weetjes over dieren, geschreven door een Duitse dierentuindirecteur. Moeten dieren tanden poetsen? Kunnen zeehonden blaffen? Zijn geiten mopperkonten? Krijgen ganzen kippenvel? De Duitse dierentuindirecteur Hans Wiesner beantwoordt op een verrassende manier 52 vragen. Hij biedt een opmerkelijke kijk op het leven van dieren. Een zeehondenmoeder heeft maar melk voor één jong, dus als ze een tweeling werpt, moet ze een hartverscheurende keuze maken. Chimpansees beschikken, net als de mens, over lachspieren. Daardoor zijn ze de enige dieren die hun gezicht in een lach kunnen trekken. Terwijl ze ondertussen flink krijsen en hun buik vasthouden. Humor en tragiek gaan soms hand in hand in de dierenwereld. Kunnen kippen lachen? Steelt de raaf als de raven? Is het zwarte schaap een buitenbeentje en heeft de duizendpoot werkelijk 1000 poten? In dit boek, geïnspireerd door het Beierse radioprogramma 'Rotstreek op Beieren 3', waaraan de auteurs (een radiojournaliste en een dierentuindirecteur) meewerkten, worden 52 dierenvragen beantwoord. De lezer krijgt per vraag op de linkerpagina steeds een uitgebreid en zeer informatief antwoord vol interessante dierenweetjes en -feiten. Op de rechterpagina wordt de tekst begeleid door een paginagrote pentekening ingevuld met een gemengde techniek. De humoristische illustraties doen aan etsen denken. De tekst staat in twee kolommen per pagina, is enigszins humoristisch (soms wat flauw) en heeft een vrolijke toon. Jammer is dat er niet echt een doelgroep gekozen is. Hierdoor is de tekst voor volwassenen veelal te kinderachtig en zijn het taalgebruik en de grappen voor kinderen te moeilijk. Toch is het een zeer aantrekkelijk werk, vooral ook omdat de illustraties ervoor zorgen dat dit 'prentenboek' een lust voor het oog is en de dierenfeiten boeien. Uiteindelijk een gezinsboek.
Leeftijd: 8+
Keywords: Diergedrag