Trivial pursuit : wereldreis-editie. - Abbot, Scott, ....-; Haney, Chris, ....- (Ter Apel : Hasbro, 2003)
Trek de wijde wereld in en beantwoord vragen van noord tot zuid en van oost tot west. De 300 kaarten met elk 6 vragen testen je kennis over de verschillende culturen, bezienswaardigheden en trends in 6 verschillende continenten (Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Oceanië, Afrika, Europa en Azië). Het speelbord komt bekend over: het klassieke grote karrenwiel met zes assen met bijbehorende zes verschillend gekleurde doelvelden. Nieuw in deze editie is het gebruik van reiskaarten: instapkaarten, eerste klas tickets en paspoorten. De spelers spreken vooraf af of en welke van deze kaarten in het spel komen. Ze zijn bedoeld om het spel nog leuker te maken. Iedereen krijgt er dan evenveel bij de start van het spel. Als je op minder dan drie vakjes van een scorevakje eindigt, gebruik je je instapkaart om je pion meteen naar dat scorevakje te brengen. Een eersteklas ticket zet je in als je het antwoord op een vraag niet kent. Een medespeler moet dan twee andere vragen op dat kaartje voorlezen. Kan je er één van correct beantwoorden dan scoor je meteen ook nog het partje van de betreffende categorie. Een paspoort gebruik je ook om een andere vraag gesteld te krijgen. Als je dit lukt, mag je die kaart zelfs behouden en dankbaar het bedoelde partje aannemen. Ook andere spelers kunnen hun paspoort inzetten zodra ze merken dat de speler aan beurt het antwoord niet kent. Geef je echter een fout antwoord dan verlies je het ingezette paspoort. De andere spelregels zijn identiek: dobbelen, pion verplaatsen, vraag beantwoorden in dezelfde categorie als het kleur van het vak waar je op staat, blijven spelen zolang je correcte antwoorden geeft en proberen de zes verschillende partjes te verzamelen die op het uiteinde van elke as staan. De moeilijkheidsgraad van de vragen ligt erg hoog. Welk gif voor pijlpunten bevat de bast van de bengeboom? (Afrika - strychnine) Aan de oevers van welk hooggelegen meer leven de Uru-indianen? (Latijns-Amerika - Titicameer) Welk Europees lan
Bevat: 1 speelbord; 300 gekleurde kaarten met vragen en antwoorden; 18 reiskaarten; 1 kaarthouder; 1 dobbelsteen; 6 speelschijven; 36 gekleurde partjes.
Didactisch materiaal.
Keywords: Educatieve spellen