Wat werkt nu werkelijk? : politiek en praktijk van sociale interventies. - Gielen, Amy-Jane, ....-; Ham, Marcel, 1964-; Uitermark, Just (Justus Leander), 1978- (Amsterdam : Van Gennep, 2012)
In Wat werkt nu werkelijk? onderzoeken prominente auteurs de beste en slechtste interventies op het gebied van criminaliteit, jeugd, gezondheid, arbeidsreïntegratie en sociaal beleid. Wat vertellen de databanken ons hierover? Het boek zoomt in op exemplarische voorbeelden van succesvolle maatregelen. Wat is de beste manier om kwetsbare en eenzame mensen weer bij de samenleving te betrekken? Helpt visolie tegen agressie? Halen kinderen door veel te sporten slechtere of juist betere cijfers op school? Welk beleid werkt tegen dakloosheid? Zijn het herhaalbare methoden? En wie bepaalt eigenlijk wat effectiviteit betekent of hoe het bewezen kan worden? In Wat werkt nu werkelijk? leest u een scherp en kritisch overzicht van kennis over sociale interventies.
Inhoudsopgave : Deel I: Wat werkt volgens de databanken? 1 Van scheurbuik tot rookverslaving 2 Sleutelen aan de criminogene factoren 3 Do's-and-don'ts in de jeugdzorg 4 Van beschrijven naar meten 5 Beter een stok dan een wortel Deel II: Flexibele praktijken 6 Samir's Gym 7 Hoe effectief is politisering? Deel III: Succesvolle interventies 8 Visolie: omega 3-vetzuren als nieuw panacee 9 Sport als medicijn 10 Daklozen van de straat 11 Bemoeizorg in assertieve teams Deel IV: Reflecties 12 Transparante professionals 13 Evidentie van bovenaf - bezieling van onderop 14 Wat werkelijk telt
Verschijnt als jaarboek bij het Tijdschrift voor sociale vraagstukken.
Keywords: Sociale welzijnszorg -- Nederland