Leren denken met aardrijkskunde : opdrachten voor activerend aardrijkskundeonderwijs. - Vankan, Leon, ....-; van der Schee, Joop, ....- (Nijmegen : Stichting Omgeving en Educatie, 2005)
De opdrachten in dit boekje passen bij allerlei onderwerpen uit de schoolaardrijkskunde. Ze dagen leerlingen uit om na te denken over de wereld om hen heen. De opdrachten zijn open: er is niet één goed antwoord en iedereen kan er op zijn eigen manier mee werken. Open betekent ook dat ze op vrijwel elk niveau te gebruiken zijn. Leerlingen werken bij alle opdrachten samen en de leraar geeft waar nodig ondersteuning. Leerlingen gaan nadenken over hun manier van werken en leren en leraren gaan opnieuw nadenken over hun vak en hun onderwijs. Het leerproces van leerlingen komt in het middelpunt te staan. Leraren worden aangesproken op hun rol als didacticus. Zij weten hoe je aardrijkskunde leert. Daar ligt hun professionaliteit. Leraren werken met dit soort opdrachten niet alleen vanwege de motivatie. Leerlingen leren er veel van: ze verwerven bijna spelenderwijs geografische kennis, inzicht en vaardigheden. Ze leren ook hoe ze beter geografisch kunnen denken over de wereld om hen heen. De opdrachten in dit boekje geven vorm aan samenwerkend leren en aan leren leren. Daarmee sluiten ze niet alleen aan bij de eisen van de aardrijkskunde programma's voor het voortgezet onderwijs, maar voorzien ze ook in een behoefte die veel leraren voelen.
Keywords: Didactiek