Meer leren denken met aardrijkskunde : een docentenboek voor activerend aardrijkskundeonderwijs. - Vankan, Leon, ....-; van der Schee, Joop, ....- (Nijmegen : Stichting Omgeving en Educatie, 2007)
Na het succes van 'Leren denken met aardrijkskunde' is er sinds 2006 een tweede boek getiteld: 'Meer leren denken met aardrijkskunde'. Beide boeken bevatten ideen om leerlingen enthousiast te maken voor aardrijkskunde: De opdrachten maken leerlingen bewust hoe je geografische kennis kunt inzetten om de wereld om je heen te leren begrijpen. De opdrachten leren leerlingen ook samenwerken en nadenken over hun manier van werken, doordat er meestal verschillende antwoorden mogelijk zijn. Door dit alles gaan ook leraren opnieuw nadenken over hun vak en hun onderwijs. Maar er is ook verschil tussen beide boeken. Dat verschil zit allereerst in de het feit dat in dit tweede boek gekozen is voor andere denkopdrachten en andere vakinhouden. Dit boek besteedt bovendien meer aandacht dan het eerste aan de vraag hoe je als docent zelf varianten kunt maken op dit soort lesopdrachten. Ook geeft dit boek een aantal suggesties voor het opzetten van vakoverstijgende projecten. Beide boeken samen bevatten een rijke verzameling procesgerichte opdrachten die leerlingen aan het denken zetten over aardrijkskundige vakinhouden. De opdrachten bieden leraren de mogelijkheid het geografisch denkproces van leerlingen te analyseren waardoor het mogelijk wordt leerlingen te helpen hun leervermogen verder te ontwikkelen.
Keywords: Didactiek