Herwin je veerkracht : omgaan met chronische vermoeidheid en pijn. - Van Houdenhove, Boudewijn, ....- (Tielt : Lannoo, 2009)
Basisgids over chronische vermoeidheid en chronische pijn Chronische vermoeidheid en pijn nemen stilaan epidemische proporties aan. Dit boek stelt dat een ernstig verlies aan veerkracht aan de basis ligt van hun klachten. Het lichaam kan zich niet meer aanpassen aan belasting, en herstelt niet meer normaal na inspanningen. Dit boek beantwoordt vragen als: Hoe stelt men de diagnose? Wat zijn de mogelijke oorzaken? Wat zijn wetenschappelijk gefundeerde behandelingswijzen? De auteur gaat daarbij hete hangijzers niet uit de weg. Is CVS hetzelfde als ME? Zijn beide niet gewoon een nieuw 'modewoord' voor depressie? En is genezing mogelijk? De auteur breekt ook een lans voor aangepaste zelfzorg. Hij geeft heel wat praktische tips om patiënten goed te leren omgaan met hun klachten en beperkingen, en hen op weg te zetten naar 'een nieuw evenwicht'. Boudewijn Van Houdenhove is psychiater aan het CVS-referentiecentrum te Leuven en beschikt over een jarenlange ervaring in het stellen van een diagnose bij chronischevermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en aanverwante neurologische aandoeningen. Met dit boek wil hij de lezer informeren over deze ziektebeelden. Een eerste deel bevat algemene informatie over de aandoeningen en is gericht op het brede publiek en hulpverleners. Van Houdenhove gaat hier onder andere in op de diagnosestelling en pleit ervoor om begrip te tonen voor mensen met CVS of gelijkaardige aandoeningen. Na elk hoofdstuk volgen veelgestelde vragen, die een goede synthese bieden van het voorgaande. Het tweede deel bevat een leidraad voor patiënten en hun omgeving om aan zelfzorg te doen. De auteur raadt mensen met CVS hier onder meer aan om hun grenzen via gedrags- en oefentherapie beetje bij beetje te verleggen. Dat alles wordt ondersteund met getuigenissen, schema's en tips. Achteraan volgen een bibliografie, een verklarende woordenlijst en een register. Een vlot geschreven en overzichtelijk boek met een positieve boodschap.
Keywords: CVS (syndroom).