Focus op persoonlijk herstel bij psychische problemen. - van der Stel, Jaap, 1953- (Den Haag : Boom Lemma, 2012)
Mensen kunnen psychische problemen zelf oplossen, al dan niet samen met vrienden of familie. Als de problemen ernstig zijn, kunnen ze hulp vragen, bijvoorbeeld bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Die hulp helpt maar ten dele als mensen niet zelf bereid en in staat zijn om daarbij een actieve rol te spelen. Uiteindelijk zijn zij het zelf die verandering bewerkstelligen. Persoonlijk herstel, waarin mensen op zoek gaan naar wat zij zelf belangrijk vinden en duidelijk krijgen wat ze zelf willen en kunnen veranderen, vormt vaak de motor voor klinisch herstel. Dit boek beschrijft de kenmerken van persoonlijk herstel en de rol die anderen - familie, vrienden, lotgenoten of beroepskrachten - daarbij kunnen spelen. Jaap van der Stel is lector geestelijke gezondheidszorg, senior-onderzoeker en publiceert geregeld over verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg. De serie Focus op geeft antwoord op twintig kernvragen van een vakgebied of thema. Het betreft vragen waar inmiddels een goed antwoord op mogelijk is. Maar ook nog niet of niet goed genoeg beantwoorde kwesties komen aan bod. Er wordt een beknopte samenvatting gegeven van beschikbare kennis. En waar mogelijk of nodig worden kritisch de grenzen van de kennis verkend. In dit studieboek op hbo-niveau wordt antwoord gegeven op een twintigtal kernvragen rondom het thema 'persoonlijk herstel bij psychische problemen'. Elk hoofdstuk behandelt een afzonderlijke vraag. Tevens is er veel aandacht besteed aan ervaringsdeskundige verhalen en aan de inbreng van ervaringen van hulpverleners. Een wetenschappelijk benadering van een heel actueel thema binnen GGz Nederland, waarin nieuwe manieren van zorgverlening nodig zullen zijn om binnen beperkte budgetten een efficiënte hulpverlening blijvend te kunnen realiseren en waarborgen. Zeer bruikbaar voor hulpverleners in het verslavingscircuit gekoppeld aan psychiatrische zorg.
Keywords: Geestelijke gezondheidszorg -- Nederland