Ontwikkelingspedagogiek : pedagogiek in breder perspectief. - Tieleman, Maryke, ....-; de Graaf, Jan Willem, ....- (Den Haag : Boom Lemma, 2012)
Ieder mens wordt opgevoed, door ouders, door leerkrachten, door andere belangrijke volwassenen, door vriendjes en hun ouders - zelfs een keuze om een kind niet op te voeden resulteert in een (soort van) opvoeding. Naast deze opvoeding spelen ook biologische, en meer specifiek neurologische, processen een rol. De opvoeding wordt gefaciliteerd of beperkt door deze biologische factoren. Omgekeerd kan een 'rijk' opvoedkundig milieu ook een duidelijke invloed op de biologische aanleg hebben. Tijdens het doorgaans twintig jaar durende opvoedingsproces gebeurt er dus heel veel in en om een kind. De meeste boeken over pedagogiek zijn beschouwend, filosofisch, normatief en soms prescriptief van aard. De auteurs hebben in Ontwikkelingspedagogiek een andere invalshoek willen kiezen. Zij willen de verschillende disciplines die zich bezighouden met de (neuro)psychologische ontwikkeling van het kind opvoeding en opvoedingsondersteuning samenbrengen en kritisch bespreken, steeds uitgaande van het belangrijke startpunt dat 'het gemiddelde kind', en 'de gemiddelde ontwikkeling', niet bestaan. In negen hoofdstukken komen aan de orde pedagogiek, opvoeding en opvoedingsstijlen, gezinstypen, opvoedingsdoelen en -middelen, opvoedingssituaties die meer uitdaging vergen, orthodidactiek en het classificatiesysteem. Elk hoofdstuk is voorzien van een inleiding, een samenvatting, tips om te interveniëren en eindigt met een geanonimiseerde casus als verwerkingsopdracht. Compleet handboek over algemene pedagogiek, waarbij het perspectief in die zin verbreed wordt dat er ook zinvolle uitstapjes gemaakt worden naar en verbindingen gelegd worden met biologische en neurologische aspecten die een rol kunnen spelen in de pedagogische context. De inhoud wordt gestructureerd gepresenteerd: elk hoofdstuk start met een korte perspectiefname; vervolgens komen deelthema's aan bod; daarna volgt een samenvatting, een handige begrippenlijst, een nauwgezet uitgewerkte casus en studieopdrachten, die een bero
Keywords: Pedagogie