Mentaliseren in beeldende vaktherapie : met casuïstiek van Gizella Smet en Wijntje van der Ende. - Verfaille, Marianne, ....- (Antwerpen : Garant, 2011)
Gehechtheidtheorie en ontwikkelingspsychologie vormen de pijlers van het concept mentaliseren en worden met veel voorbeeldmateriaal beschreven. Beeldmateriaal toont proceservaringen van cliënten in zowel kinder- als volwassene casuïstiek. Met verve en passie worden de werkzame factoren van vaktherapie beeldend en muziek geanalyseerd, als het om mentaliseren in het medium gaat. Dit boek maakt het concept mentaliseren methodisch toegankelijk en vooral door het vele beeldmateriaal invoelbaar. Met enige creativiteit zijn voorbeelden toepasbaar in andere vaktherapeutische media. Het boek is boeiend lesmateriaal. Een inspiratiebron voor iedereen die geïnteresseerd is in mentaliseren. In deze uitstekende studie wordt een nieuw begrip uit de psychologie, het mentaliseren, toegepast in de beeldende vaktherapie. Dat begrip houdt in: aandacht schenken aan mentale geestestoestanden zoals gevoelens, wensen en gedachten. Het boek is ontstaan in de psychotherapeutische behandeling van mensen met persoonlijkheidsproblematiek. In het werken met deze doelgroep bleek de auteurs dat het mentaliserend vermogen zwak ontwikkeld is of dikwijls verstek laat gaan. Vanaf 2004 begonnen ze in hun klinische werk de principes van het mentaliseren toe te passen. De belangrijkste vraag: hoe kun je in het beeldend werken waarin het non-verbale een belangrijk principe is, effectief gebruik maken van de verbale techniek, zodat de combinatie de cliënten ten goede komt? Inmiddels is er een mogelijkheid om opgeleid te worden in de toepassing van het mentaliseren in de beeldende vaktherapie. De resultaten zijn veelbelovend. De auteurs zetten uiteen hoe mentaliseren mensen kan helpen hun emotionele betrokkenheid te intensiveren en te vergroten. Principieel is dat de cliënt leert de eigen gemoedstoestand beter te begrijpen door de reacties van anderen te laten inwerken. De theorie wordt aan de hand van casuïstiek verduidelijkt.
Keywords: Psychotherapie