Huilen, boos zijn, ruzie : omgaan met emoties bij kinderen van 0 tot 8 jaar. - van Hasselt-Mooy, Hanneke, ....- (Amsterdam : SWP, 2010)
Huilen, boos zijn, ruzie bij kinderen zijn gevoelens en gedragingen waarmee opvoeders nogal eens worstelen. Dit boek wil hen meer inzicht bieden in emoties die een rol spelen bij dergelijk gedrag en reikt concrete richtlijnen aan hoe zij hier het beste mee om kunnen gaan. Daarbij ook aandacht voor de gevoelens en gedachten van de opvoeders zelf. Huilen, boos zijn, ruzie richt de aandacht op het belang van het zelfvertrouwen van een kind; op het (mogen) ontladen van emoties en deze niet af te reageren en op het in de omgang met anderen leren opkomen voor jezelf en rekening houden met de ander. Onmisbaar bij dit alles is, dat opvoeders openstaan voor de aanleg, de talenten en de ontwikkelingsfase van het kind. Huilen, boos zijn en ruzie worden behandeld als emoties die bij de ontwikkeling van kinderen horen. Zij worden in drie delen afzonderlijk besproken. Het gaat er om begrip en inzicht te krijgen in het hoe en waarom van deze emoties en de passende reactie van de opvoeder hierop. Ook wordt ingegaan op de gevoelens en gedachten van de opvoeder. Er worden duidelijke voorbeelden en richtlijnen voor oplossingen van probleemsituaties beschreven, alsmede oorzaak en gevolg van de reactie van opvoeders. De positieve benadering van de probleemsituaties en het opbouwen van zelfvertrouwen en een gevoel van veiligheid bij het kind verminderen agressie en emotie. Opvoeders wordt gewezen op de zeer verschillend temperamenten en de aanleg van ieder kind. Ook de ontwikkelingsfase bepaalt de reactie van opvoeders. De acteur is een zeer ervaren ontwikkelingspsycholoog, die opvoeders op een overzichtelijke en heldere manier handreikingen kan doen om te gaan met deze emoties.
Keywords: Ruzies