In wankel evenwicht : over stress, levensstijl en welvaartsziekten. - Van Houdenhove, Boudewijn, ....- (Tielt : Lannoo, 2009)
De nieuwste bevindingen van wetenschappers bewijzen dat de welvaartsziekten van onze tijd meer met stress te maken hebben dan vroeger werd gedacht Waarom depressie, chronische vermoeidheid en obesitas een symptoom zijn van onze manier van leven, en wat we daaraan kunnen doen Een eye-opener, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke kennis De auteur is lid van de Nationale Gezondheidsraad, die de minister in februari moet adviseren in deze materie Ons stresssysteem heeft een essentiële, beschermende functie. Door een ingenieus samenspel van hormonen en andere stoffen zorgt het ervoor dat ons organisme elke vorm van fysieke of emotionele belasting de baas kan. Maar het systeem kan uit balans raken, vooral als de druk te hoog wordt of nooit ophoudt. Onze stresshormonen slaan dan op hol, of zijn juist te weinig actief. In dat geval beschermen ze ons niet meer, maar ondermijnen ze ons psychisch en lichamelijk. In dit baanbrekende boek leidt Boudewijn van Houdenhove ons binnen in de fascinerende wereld van het moderne stressonderzoek. Hij laat zien hoe een ontregeld stresssysteem een ingrijpende impact kan hebben op onze gezondheid, en een rol kan spelen in diverse 'welvaartsziekten': depressie, hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes, fibromyalgie, chronischevermoeidheidssydroom ... De auteur maakt ons duidelijk dat, om ons stresssysteem in evenwicht te houden, een gezonde levensstijl van het allergrootste belang is. We kunnen er dus maar beter meteen aan gaan werken. Dit boek vormt daartoe de perfecte eerste stap. Van Houdenhove laat vanuit een biopsychosociale visie zien hoe veel welvaartsziekten meer met stress te maken hebben dan werd gedacht. Hij beschrijft hoe bij veel mensen in de westerse samenleving het uitgekiende stresssysteem van het lichaam uit balans is geraakt. Hierdoor komen welvaartsziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten, depressie, chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en diabetes veel voor. De auteur geeft ook advies over het handha
Keywords: Welvaartsziekten