Gezinnen in soorten. - Van Crombrugge, Hans, ....-; Van Leeuwen, Karla, ....- (Antwerpen : Garant, 2012)
Het traditionele kerngezin met twee biologische ouders en hun kind(eren) kunnen we niet langer zien als de norm. De titel van dit boek verwijst dan ook naar de diversiteit in gezinnen impliciet naar de opvoeding die gepaard gaat met vele veranderingen en aanpassingen in gezinnen. Deze publicatie schetst een actuele stand van zaken omtrent de ouder-kindrelatie binnen specifieke gezinsomstandigheden. Onder meer de volgende thema's komen aan bod: vaders, opvoeding van meerdere kinderen, het opvoeden van meerlingen, kinderopvang en de professionaliteitsdiscussie, opvoeding in islamitische allochtone gezinnen, scheiding en opvoeding, adoptie en de ouder-kindrelatie, opvoeding na medisch begeleide bevruchting en door lesbische moeders. Verschillende experten hebben deze topics vanuit wetenschappelijk of beleidsmatig oogpunt uigediept. Overzichten van recent onderzoek, beleidsvisies en verwijzingen naar de pedagogische praktijk bieden een voedingsbodem voor kritische reflectie en discussie over deze maatschappelijk relevante onderwerpen. Het boek is prima geschikt voor gebruik in het hoger beroepsonderwijs, universitaire opleidingen en bijscholingen. Ook een ruimer publiek met interesse voor gezin en opvoeding vindt er zijn gading in. Deze bundel opstellen van Vlaamse en Nederlandse wetenschapsbeoefenaars wil inzicht geven in het wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot het opgroeien en opvoeden van kinderen in verschillende gezinssituaties, zoals die zich in de huidige maatschappij voordoen. Eerst wordt aandacht geschonken aan de veranderde vaderrol in het moderne gezin, de veranderde ouder-kindrelatie, het verschil in benadering van kinderen in meerkindergezinnen en de opvoeding van tweelingen/meerlingen. Vervolgens komen meer specifieke thema's aan de orde: de professionalisering van de kinderopvang, de opvoedingsproblemen in islamitische allochtone gezinnen, de gevolgen van echtscheiding voor de kinderen, opvoeding van kinderen in adoptiegezinnen en van kind
Keywords: Gezin