Het gezicht van kinderloosheid. - Docters van Leeuwen, Fidessa, 1971- (Nijkerk : van Brug, 2008)
'Het gezicht van kinderloosheid' vertelt het verhaal en toont het portret van meer dan twintig vrouwen en mannen, in de leeftijd van 25 tot 50 jaar. Zij zijn ieder op hun eigen manier geconfronteerd met de vruchtbaarheidsproblematiek en de daaruit voortvloeiende ongewenste kinderloosheid. Door de eerlijke en open benadering van de geïnterviewden biedt 'Het gezicht van kinderloosheid' steun aan diegenen die voor hun gevoel in een uitzichtloze situatie verkeren. In de ervaringsverhalen komen de volgende onderwerpen aan bod: adoptie, eiceldonatie, pleegkinderen, vroeggeboorte, endometriose, PCO-syndroom, onbegrepen onvruchtbaarheid, miskramen, onherstelbare sterilisaties, secundaire kinderloosheid. Dit - mooi uitgevoerde - boek bestaat uit zo'n twintig interviews met mensen, uiteraard vooral vrouwen, die ongewenst kinderloos zijn. Het eigen verhaal van de samenstelster zit daar ook bij. Het is een van de 'lotgenoten'-boeken die over verschillende onderwerpen zijn verschenen. Het aardige van deze bundel is het tonen van de verschillende manieren waarop mensen reageren, maar ook de verschillende medische trajecten die al dan niet worden afgelegd. Soms wordt het hele bestaan overheerst door de kinderwens. Voor mensen die ongewenst kinderloos zijn een aanvulling op hun informatie, naast noodzakelijke meer technische kennis. Hier wordt vooral ingegaan op de effecten ervan op het dagelijkse bestaan. Er staan ook praktische verwijzingen in naar websites en dergelijke. Het boek zal ongewenst kinderloze mensen aanspreken. Het is duidelijk; de interviews zijn kort en kernachtig.
Keywords: Ongewenste kinderloosheid