Rationeel-emotieve therapie : een praktische gids voor hulpverleners. - Jacobs, Gidia, 1961- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008)
Deel I schetst de context waarbinnen de ret geplaatst moet worden en beschrijft de achtergronden. Ook worden de basisbegrippen uiteengezet en in verband gebracht met de filosofische uitgangspunten. In deel II wordt de methode van de ret, het abc-model, als doelgericht model voor de aanpak van psychische problemen, systematisch behandeld. De praktijkgerichte benadering staat centraal; de theoretische hoofdstukken dienen hierbij vooral als ondersteuning. In het 'Woord vooraf' maakt de psychologe Gidia Jacobs, die meer dan twintig jaar werkt met de RET-methode, duidelijk waarom deze methode haar aanspreekt. Allereerst door de 'common sense'-benadering en de combinatie van confrontatie en humor. Daarnaast waardeert zij de ret vooral om de veelomvattendheid van de theorie, die ook ruimte laat om andere theorieën, methoden en stijlen te integreren. En niet onbelangrijk: 'De mens en niet de methode staat centraal.'
Keywords: Rationeel-emotieve therapie