Dit doe je kinderen niet aan : het begeleiden van kinderen op bezoek bij een stervende. - Snoeck, Johan, ....- (Leuven : LannooCampus, 2004)
Als hulpverlener worden we in de thuiszorg, in de ouderenzorg, in het ziekenhuis,... geconfronteerd met lijden en sterven. Wanneer iemand stervende is, worden kinderen dikwijls weggehouden, vergeten. De familie 'wil ze dit verdriet besparen', 'vindt het niet verantwoord de kinderen mee op bezoek te brengen bij een stervende', 'wil dat ze zich oma/opa/papa/mama/ broer/zus/... herinneren zoals hij/zij vroeger was', 'wil hen geen trauma bezorgen',... Is deze intuïtieve reactie van de familie en omgeving wel de juiste? Helaas niet. De ervaring leert dat kinderen veel intenser bezig zijn met deze situatie dan algemeen aangenomen wordt. Kinderen moeten de kans krijgen om afscheid te nemen van iemand van wie ze houden. Wel is noodzakelijk dat ze - en hun familie - daarbij deskundig begeleid worden. DIT DOE JE KINDEREN NIET AAN is voor professionelen in de gezondheidszorg een praktische handleiding die het nodige inzicht in de problemantiek en een uitgewerkt stappenplan aanbiedt om kinderen en hun omgeving in die moeilijke omstandigheden bij te staan. Handreiking aan hulpverleners, bijvoorbeeld in de ouderenzorg, ziekenhuizen en thuiszorg, met als thema het belang voor kinderen in de leeftijd van nul tot twaalf jaar om afscheid te nemen van een stervende. Een vader of moeder, een broer of zus, of een grootouder bijvoorbeeld. Dit vraagt specifieke aandacht van zorgverleners omdat kinderen nog al eens vergeten worden of er om zogenaamd goede redenen buiten gehouden worden. Naast uitgebreide basisinzichten en suggesties over wat kan en hoe ook ouders goed te laten nadenken, geeft het boek een stappenplan en een handig genogram (hoe zit de familie in elkaar en welke intense verhoudingen zijn van toepassing). Een zestal zeer heldere casussen en tenslotte een becommentarieerde literatuurlijst met korte samenvattingen van de inhoud van de titels completeert dit uit preventief en zorgverlenend oogpunt heel goede boek. Voor een breder publiek dan zorgverleners en studenten. Uit
Keywords: Kinderen en dood