Juf, mag ik overvaren? Schoolrijpheid : als het kleuteren voorbij is - Litière, Marc, ....- (Tielt : Lannoo, 2009)
Basisboek over schoolrijpheid De overgang van de kleuterschool naar de basisschool is voor heel wat kinderen én hun ouders een spannend moment. Want is je kind wel klaar voor deze grote stap? In Juf, mag ik overvaren gaat Marc Litière dieper in op de problematiek van de schoolrijpheid. Wanneer is je kind klaar voor de basisschool? Kun je schoolrijpheid 'meten'? En hoe kun je je kind helpen om zich voor te bereiden op 'de grote school'? In dit boek gaat Marc Litière, psychomotorisch systeemtherapeut en begeleider van kinderen met schoolrijpheidsproblemen, dieper in op de problematiek van schoolrijpheid. In de eerste twee hoofdstukken belicht Litière de overgang van de kleuterschool naar het eerste leerjaar/groep 3. Vervolgens bespreekt hij de voorwaarden waaraan een kleuter moet voldoen om schoolrijp te zijn, en staan er diverse metaforen over schoolrijpheid centraal. Daarna wordt besproken hoe men schoolrijpheid kan bepalen en meten, en worden er enkele maatregelen bekeken voor een vlotte overgang. In dit deel vind je ook een veertigtal oefenblaadjes voor het kind. Verder krijgen ouders en leerkrachten tips en adviezen om alarmsignalen te herkennen die erop wijzen dat de kleuter nog niet schoolrijp is. In het laatste hoofdstuk wordt een aantal misvattingen in verband met schoolrijpheid ontkracht. Dat alles wordt ondersteund door figuren, kaders met allerlei gedachten en citaten, een bibliografie en voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Een aanrader voor zowel leerkrachten en leerlingenbegeleiders als voor ouders.
Keywords: Schoolrijpheid