Therapie online : een praktische gids voor hulpverleners. - Anthony, Kate, ....-; Nagel, Deeanna Merz, ....- (Houten : LannooCampus, 2012)
Steeds meer zorgprofessionals stappen over op online hulpverlening via e-mal of internet. Dit vereist specifieke kennis. Het boek heeft een heldere opbouw en bespreekt onder andere de do's en don'ts van online therapie, de theorie die de basis vormt van het werk, hoe een online behandeling op te zetten, de therapeutische vaardigheden die er nodig zijn bij online therapie, de ethische en juridische overwegingen, hoe je je diensten als therapeut kan aanbieden en hoe je op zoek kunt gaan naar verdere training. Psychotherapie met gebruikmaking van de computer heet therapie online. De therapeut zit achter zijn laptop en beantwoordt vragen of geeft instructies. Dit is een nieuwe loot aan de stam van psychotherapeutische methodes. Eerder werden ook sessies per telefoon gehouden te vergelijken met telefonische hulpdiensten.
Dit handboek is geschreven door de grondleggers van het Online Therapy Institute. De online therapeut moet op de eerste plaats een technische vaardigheid hebben en in staat zijn om zonder fysiek contact middels geschreven taal toch een therapeutische sfeer te scheppen en een proces te ontwikkelen. Ook de cliënt zal in staat moeten zijn om zonder dat directe contact aan de slag te gaan met zijn probleem en in staat om met het medium te communiceren. Meestal is de cliënt niet goed in staat om naar het bureau van de therapeut te komen wegens omstandigheden. Dan is deze vorm een uitkomst. Het is voor de therapeut vooral de kunst om een tekst te schrijven die de cliënt aanvoelt en verstaat. Het is dus een handboek waarin stap-voor-stap uitgebreid dit hele proces van deze vorm van therapie voor de professional uiteengezet wordt. Het casusmateriaal is fictief, maar benadert de werkelijkheid. Een degelijk boek voor een selecte groep GGZ-hulpverleners.
Keywords: Online hulpverlening