Imagineering : het creëren van belevingswerelden. - Nijs, Diane, ....-; Peters, Frank, 1964- (Den Haag : Boom Lemma, 2011)
Verschillende auteurs constateren dat er een fundamentele veranderingen plaatsvinden in onze economie. We evolueren naar een beleveniseconomie. In een wereld van overvloed zijn mensen meer op zoek naar psychische behoeftebevrediging: behoefte aan inspiratie, aan het bij een betekenisvolle gemeenschap horen en aan zingeving in het algemeen. Dit boek is geschreven in het licht van dit besef. In Imagineering wordt de stelling geponeerd dat het Amerikaanse antwoord op de nieuwe vragen die deze economsiche situatie oproept, niet zonder meer te kopiëren is naar Europa. Dit boek presenteert het Europese antwoord: authentieke belevingsconcepten in plaats van thematiseren en toevoegen van theater. Het kunnen creëren van belevingswerelden (memorable experiences) die tot de verbeelding blijven spreken, is een onmisbare management'kunst' geworden, de kunst van het raken van het hart. Emotie en fantasie worden cruciale managementvaardigheden. In dit boek worden de instrumenten aangereikt. Imagineering is geschreven voor studenten en leidinggevenden binnen en buiten de leisure-industrie.
Nijs en Peters schetsen op een overzichtelijke manier de processen die aangewend worden bij het ontwikkelen en tot stand komen van een concept, waarbij verbeelding, verbeeldingskracht en engineering de hoofdrol spelen. Gelijk hebben ze wanneer geponeerd wordt dat, na de informatiemaatschappij, de belevingsmaatschappij aan bod komt. Na het rationele, het imaginaire dus. En dat vraagt van de beleidsmensen en strategen andere maar even noodzakelijke skills. Het voordeel van dit boek is dat men niet noodzakelijk de hoofdstukken van a tot z in volgorde dient te lezen. De lezer kan op elk ogenblik inpikken op de inhoud, het is immers een soort gids in wat genoemd wordt "uw eigen memorable experience". Imagineering wordt ook voorgesteld als een soort doe-boek. Achteraan elk hoofdstuk is een 'sticky yellow' toegevoegd, een korte opsomming van belangrijke punten die werden behandeld. Eigen nota's kunnen dan analoog hiermee op memo-stickers geschreven worden en in het boek worden aangebracht. De lezer kan op die manier zelf zijn gepersonaliseerde cursus samenstellen Ook worden in het boek de kenmerken, analyses en het instrumentarium, zeg maar de bouwstenen voor een goed en evenwichtig imagineeringsbeleid uit de doeken gedaan. Interessant om melden is ook nog dat de verschillende onderdelen van de inhoud geënt zijn op de Europese markt en dat niet in de val is getrapt de Amerikaanse situatie op de onze te enten.
Keywords: Economie; Marketing