Voelsprieten : een spel voor 9 tot 12-jarigen over gevoelens. (Brussel : Socialistische Mutualiteiten. Dienst Gezondheidsbevordering, 2003)
Praten over gevoelens is niet evident. Al te vaak wordt kinderverdriet afgedaan als boerenbedrog of krokodillentranen. Toch is het belangrijk dat kinderen hun gevoelens leren uiten, het beschermt hen tegen neerslachtigheid. Op een speelse manier worden kinderen in de klas aangespoord om na te denken en te praten over hun gevoelens. Mooi materiaal, levensechte situaties en een plezierig concept zorgen voor een spel dat aanslaat. Ook het competitieve element draagt hiertoe bij, al kan je enkel winnen door de nodige dosis geluk. Je wordt beloond voor je kaarten, niet voor je gevoelens. Kinderen zien zo al spelend in dat elk gevoel recht van bestaan heeft. Hoe vaak wordt kinderverdriet niet afgedaan als flauwdoenerij? En ook blijmoedige kinderen voelen zich wel eens boos en verdrietig. Het is belangrijk dat geleerd wordt om al deze gevoelens te uiten. 'Voelsprieten' wordt gespeeld in groepjes van 2 tot 6 leeftijdsgenoten en vraagt slechts beperkte begeleiding van de leerkracht.
Bevat: Speluitleg; een blad met de 'korte speluitleg' als geheugensteun tijdens het spel; een speelbord; 40 speelkaarten met een 'situatie' (=situatiekaarten, waarvan 30 met een getekende en 10 met een uitgeschreven situatie); 12 speelkaarten met 'bespreek de laatste situatie'; 6 gevoelsschijven, 1 zakje met 10 jetons (de kleur is onbelangrijk), 6koperen splitpennen, 6 pijlen. - Doelgroep: 9-12 jaar.
Didactisch materiaal.
Keywords: Educatieve spellen -- Basisonderwijs; Emoties -- Kinderen