Toolkit vergadertechnieken : breng je vergadering in topvorm. - WIVO (Brussel : Politeia, 2010)
Hoe halen we meer uit vergaderingen? Vergaderingen slorpen vaak heel wat tijd op, dus een goed rendement komt alle medewerkers ten goede. De zopas ontworpen 'Toolkit Vergadertechnieken' geeft concrete tips en tools voor de voorzitter/discussieleider, de verslaggever en de deelnemers. Omdat vergaderen teamwerk is, werd gekozen voor sport als thema. Met deze Toolkit combineert u een grondige aanpak met een originele invalshoek. In de Toolkit vindt u o.m. de 'Gids voor een dynamische en resultaatgerichte vergadering' die best door alle vergaderleden wordt doorgenomen. Het boekje overloopt de verschillende soorten vergaderingen, de attributen om de vergadering te dynamiseren en de verschillende stappen die leiden tot een resultaatgerichte vergadering. Bovendien worden er heel wat vergadertips gegeven. Verder in deze toolkit: - 3 spelersfiches met concrete tips voor de belangrijkste rollen in de vergadering: voor de voorzitter/discussieleider (de trainer), voor de deelnemer (de speler), voor de verslaggever (de reporter). - 5 kaarten met werkvormen die meer dynamiek geven aan de vergadering (tactische richtlijnen). De bedoeling is om een kaart te trekken en die werkvorm dan toe te passen in de vergadering. - een time-out kaart voor elke deelnemer met de basiswetten van de vergadering. Als iemand deze wetten overtreedt, kan een deelnemer de overtreder daarop wijzen door hem of haar de time-out kaart voor te leggen. - een estafettestok om door te geven. Enkel wie de stok vast heeft, mag spreken. - 5 voorzetten (assists) per deelnemer. Bij de start van de vergadering krijgt iedereen 5 voorzetten. Telkens je een inbreng deed, leg je er eentje in het midden. Als je pogingen op zijn, mag je geen inbreng meer doen. - een scheidsrechtersfluitje om in het midden van de vergadertafel te leggen. Als men door mekaar praat, mag elke deelnemer de vergadering stilleggen door op het fluitje te blazen. - een cd-rom met onder meer een sjabloon voor de uitnodi
Keywords: Vergadertechnieken