Rotaspel : op een speelse wijze leren lezen. (Edegem : Rotaspel, 2009)
U werkt met kinderen uit de derde kleuterklas of het eerste leerjaar, of kinderen op dat peil? U bent op zoek naar een spel dat kan helpen bij het voorbereidend lezen? Of u wenst materiaal ter differentiatie? Liefst iets met een sterke didactische lijn, een stevige 'rode draad' doorheen alle oefeningen? U wil dat kinderen langere tijd zelfstandig kunnen werken? U bent op zoek naar extra variatie in uw speel- en oefenmateriaal voor voorbereidend lezen? Misschien heeft u ook al heel wat bedenkingen gehad bij een leesdidactiek die woorden 'globaal' aanleert. Het Rotaspel is een zelfcorrigerend vraag- en antwoordspel dat kinderen wil helpen bij het voorbereidende lezen. Het hele concept is gesteund op het doordacht vergelijken van woorden, visueel en auditief, en dit in heel wat varianten. Dit vergelijken van woorden met elkaar leidt juist tot het ontdekken van de samenhang tussen het zien en het horen van gelijkenissen en verschillen. Kinderen ontdekken geleidelijk en bijna spelenderwijze dat 'taal' beantwoordt aan een systeem. Onze taal is inderdaad 'fonologisch' opgebouwd. Ze is fonetisch voor zover zulks logisch mogelijk is. We schrijven het woord 'raam' zoals we achtereenvolgens de klanken erin horen. We schrijven echter 'bed' met 'd' achteraan, naar analogie met de meervoudsvorm 'bedden'. Als kinderen die logica in de taal geleidelijk ontdekken, leidt zulks uiteindelijk tot het 'kraken van de taalcode' tot het eigenlijke lezen. Voordturend wordt er een beroep gedaan op het logisch redeneren. Kinderen kunnen daar reeds behoorlijk sterk in zijn. En wat je kan beredeneren, hoef je niet vanbuiten te leren.
De doos bevat vijf Kraak-de-taalcode-boekjes (A4-formaat); 5 handleidingen bij deze boekjes; 1 werkboekje; 1 handleiding werkboekje samen met het eigenlijke rotaspel; 1 rotaspel.
Keywords: Lezen -- Basisonderwijs; Voorbereidend lezen