Weerkalender met Nellie en Cezar. (Averbode : Altiora, 2007)
> Het weer aanleren op het niveau van kleuters > Aangepaste didactische suggesties voor elke kleuterklas > Ontwikkelingsdoelen voor o.a. Nederlands, wereldoriëntatie en wiskundige initiatie Is het vandaag zonnig? Of waait er een gure wind? Wat trekken we het best aan? Op deze vragen bieden Nellie en Cezar met hun weerkalender het antwoord. Kleuters zullen met plezier nagaan welk weertype het vandaag is en u helpen om Nellie en Cezar de gepaste kleren aan te trekken. De weerkalender kan gebruikt worden in alle kleuterklassen. Afhankelijk van de ontwikkeling van de kleuters kunt u de weerkalender met meer of minder kaarten aanbieden. Ook doorheen de pedagogische suggesties loopt een verticale leerlijn. De doos bevat een bord om aan de muur te bevestigen. Daarop kunt u de volgende kaarten aanbrengen: 4 seizoenenkaarten; 12 weerkaarten (zon, witte wolken, grijze wolken, regen, wind, harde wind, sneeuw, onweer, mist, hagel, vorst/ijs, regenboog); 26 kledingkaarten (Nellie en Cezar hebben elk vier verschillende kaarten voor het hoofd, vijf voor het bovenlichaam en vier voor het onderlichaam. De kaarten zijn zo ontworpen dat ze onderling verwisselbaar zijn); thermometerkaart met schuifpijltje. In de suggesties vindt u ook een kopieerbaar werkblad waarmee u de zelfredzaamheid van de kleuter bij het aan- en uitkleden kunt volgen. Dit persoonlijke groeiformulier kan de kleuter zelf in- en aanvullen tot en met de laatste kleuterklas. Tot slot krijgt u ook heel wat tips om te experimenteren met proefjes over het weer. Zo ondervinden de kleuters aan den lijve wat de verschillende weertypes betekenen. Bij elke proef is aangeduid voor welke leeftijd ze het meest geschikt is.
Bevat: muurbord, 4 seizoenenkaarten, 12 weerkaarten, 26 kledingkaarten, thermometerkaart, pedagogische suggesties.
Keywords: Nederlands -- Kleuteronderwijs; Weer; Wereldoriëntatie -- Kleuteronderwijs; Wiskunde -- Kleuteronderwijs