Handboek manifestaties en evenementen - Saerens, Ivan, ....- (Brussel : Politeia, 2004)
Vlaanderen is de regio bij uitstek van grootschalige manifestaties en evenementen. Muziekfestivals, stadsfeesten, carnavalsoptochten, wielerwedstrijden …, we zijn er met z'n allen dol op. Nochtans zijn dergelijke gebeurtenissen niet zonder risico. De gevolgen kunnen zelfs dramatische proporties aannemen, zoals in het geval van Pukkelpop 2011, Love Parade 2010 … Wie een evenement wil organiseren, kan dus maar beter voldoende aandacht besteden aan het aspect veiligheid. Dit boek bevat alvast de nodige informatie. Het geeft concrete antwoorden op vragen omtrent actieve en passieve veiligheid, medische inzet, crowdmanagement … Enkele voorbeelden van dergelijke vragen: •Hoe stel je een veiligheidsplan op? •Wat met de burgerlijke aansprakelijkheid? •Is het een vrijwillige medewerker toegestaan om te •fouilleren? •Welke rol is weggelegd voor de burgemeester? Naast de veiligheid, komen in dit boek ook de organisatie en structuur van manifestaties en evenementen aan bod. Het organiseren van een evenement is een bijzonder complexe aangelegenheid. Het handboek Manifestaties & Evenementen wil die complexiteit in beeld brengen, door onder meer te antwoorden op de volgende vragen: •Is het aangewezen een protocol af te sluiten met de gemeente? •Hoe zit het met SABAM? •Is het nodig om een vzw op te richten? •Wat met geluidsoverlast? Het handboek bevat bovendien een handige cd-rom met tal van praktische documenten: checklists voor de medische discipline, een modelreglement inzake passieve veiligheid, een modelafvalplan, verschillende arbeidsovereenkomsten, adressenlijsten … Kortom, het handboek Manifestaties & Evenementen is dé gids voor iedere betrokkene bij de organisatie van een evenement: organisatoren, burgemeester, schepenen van cultuur en feestelijkheden, politie- en hulpdiensten, bovenlokale overheden, evenementenbureaus, socioculturele organisaties …
2. Organisatie en structuur
Keywords: Evenementen -- Organisatie