Focus op geestelijke gezondheidszorg : 20 kernvragen. - van der Stel, Jaap, 1953- (Den Haag : Boom, 2011)
Psychische stoornissen komen veel voor, de gevolgen zijn ernstig en de middelen om ze te voorkomen, (vroegtijdig) te behandelen en liefst te genezen, zijn nog beperkt. Hoe komt dat? Wat wordt er gedaan, door wie, met welk resultaat, en hoe kan het anders? In FOCUS OP DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG worden twintig kernvragen gesteld en beantwoord die betrekking hebben op psychopathologie, de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) als sector en de daarin actieve disciplines. De serie 'Focus op' geeft antwoord op twintig kernvragen van een vakgebied of thema. Het betreft vragen waar inmiddels een goed antwoord op mogelijk is. Maar ook nog niet of niet goed genoeg beantwoorde kwesties komen aan bod. Er wordt een beknopte samenvatting gegeven van beschikbare kennis. En waar mogelijk of nodig worden kritisch de grenzen van de kennis verkend.
In twintig kernvragen wordt verkend en uiteengezet wat de relevantie van de psychopathologie is, de geestelijke gezondheidszorg als sector en de actieve disciplines die hiertoe behoren. Eerste deel van een nieuwe serie, bedoeld als uitnodiging voor verdere studie en debat. Het bijzondere van dit boek is dat er plaats en ruimte is voor filosofische beschouwingen. In de eerste vragen gaat het om: wat is psychisch en wat is een psychische stoornis? Welke oorzaken en gevolgen gelden en in hoeverre speelt erfelijkheid een rol? De volgende vragen gaan over de ontwikkelingsgeschiedenis van geestelijke gezondheidszorg en het onderzoek naar en diagnose van een psychische stoornis. Daarna gaat het over preventie, psychofarmacologie, psychotherapeutische behandelingen en herstel. Tot slot wordt onder de loep genomen hoe de vooruitgang van de psychiatrie zich voltrekt en of psychopathologie ooit zal verdwijnen. Als geheel een strak betoog, met een beperkt gebruik van schema's, tabellen en literatuurverwijzingen. Met eindnoten, glossarium, literatuuropgave en index. Dit studieboek op hbo-niveau is bestemd voor (aankomende) professionals in de geestelijke gezondheidszorg.
Keywords: Psychopathologie; Geestelijke gezondheidszorg