Actief met rekenen en wiskunde : gevarieerde wiskundige activiteiten - Lit, Sabine, ....-; Buter, Arlette, ....-; Oonk, Wil, 1940- (Bussum : Coutinho, 2013)
Naast de kant-en-klare lessen die reken- en wiskundemethodes doorgaans bieden, hebben veel leraren behoefte aan suggesties voor activiteiten die ze in kunnen zetten om leerlingen te motiveren, te activeren en in te spelen op verschillen in de klas. Actief met rekenen en wiskunde biedt ruim zestig activiteiten die leerlingen op een creatieve manier aan het werk zetten met rekenen en wiskunde en waarmee zij hun inzichten verdiepen en vaardigheden versterken. De activiteiten zijn ingedeeld in vier hoofdstukken: getallen, verhoudingen, meten & meetkunde en verbanden. De activiteiten zijn ingedeeld volgens de referentieniveaus Rekenen van de commissie Meijerink. De activiteiten zijn voorzien van labels die het niveau, de tijdsduur en de groepsgrootte aanduiden. Hierdoor is een geschikte activiteit gemakkelijk te vinden, kan deze efficiënt worden ingezet en eenvoudig worden gekoppeld aan de gebruikte reken- en wiskundemethode. Op de bijbehorende website wordt extra materiaal aangeboden, zoals werkbladen, getalkaartjes en instructies om te projecteren op het digibord voor de leerlingen.
Een geweldig boek met 67 ideeën voor een reken- of wiskundeles waarin de leerlingen actief met de stof bezig zijn. De activiteiten zijn echt leuk, bijvoorbeeld doordat er een spelelement is, doordat de kinderen zelf iets moeten maken, of doordat het gaat over een televisiequiz. Aan de andere kant is er steeds een duidelijk leerdoel. Zeer overzichtelijk wordt aangegeven hoe lang de werkvorm duurt, welk materiaal nodig is, voor welk niveau de activiteit geschikt is en wat de fasering van de les is. Met verhelderende tekeningen en een kopje Variaties en Tips is het geheel zeer goed in de praktijk te gebruiken. Met de thema's getallen, verhoudingen, meten & meetkunde en verbanden is er een breed scala, beginnend bij groep 2 van het primair onderwijs en lopend tot klas 2 van het voortgezet onderwijs.
Keywords: Rekenen -- Didactiek; Wiskunde -- Didactiek