Denken over regio's : geografische perspectieven - De Pater, Bernard Cornelis (Ben), 1955-; Atzema, Oedzge Arend Lammert Cornelis, 1953-; Boschma, Ronald Adalbert, 1963- (Bussum : Coutinho, 2011)
Het succes van bijvoorbeeld McDonald's en IKEA wordt vaak gezien als het definitieve bewijs van de groeiende mondiale eenvormigheid. Mensen maken zich zorgen over deze toenemende uniformiteit van de wereld. Gebieden verliezen hun eigenheid; steden en regio's gaan steeds meer op elkaar lijken. Maar wie goed om zich heen kijkt, ziet ook het omgekeerde. Deze derde editie van Denken over regio's brengt in kaart hoe geografen dachten en denken over regio's. Het biedt een overzicht van de uiteenlopende manieren waarop regionaal-geografisch onderzoek wordt gedaan. Daarnaast schetsen de auteurs de regionale perspectieven in de economische,m culturele, politieke en ecologische geografie. Aan de hand van veel voorbeelden wordt duidelijk hoe regionale samenlevingen en hun landschappen in elkaar zitten.
Verschillende stromingen binnen de geografie hebben eigen opvattingen ontwikkeld over de regio. Afhankelijk van de stroming ligt de nadruk op economische, politieke, culturele of sociale aspecten. Deze opvattingen over de regio zijn in de afgelopen decennia sterk gewijzigd. Waar de regio vroeger beschouwd werd als een op zichzelf staand geheel, wordt de regio tegenwoordig beschouwd als een belangrijke schakel in het mondiale geheel. Diverse opvattingen passeren de revue in dit vlot geschreven boek en worden geïllustreerd aan de hand van vele voorbeelden. Het boek is een prima inleiding in de regionale geografie voor het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs. Tevens is het een interessant werk voor alle anderen die geïnteresseerd zijn in het denken over de regio als geografische gebiedseenheid. De auteurs zijn allen verbonden aan Nederlandse universiteiten. Deze derde editie is geactualiseerd, mede doordat de tweede druk uitverkocht was en er dus ingrijpende wijzigingen doorgevoerd konden worden. Een aantal tekstgedeelten is herschreven of toegevoegd. De compositie van het boek is gelijk gebleven.
Keywords: Sociale aardijkskunde