Praktische ethiek : van dilemma naar standpunt - von Schmid, Alexander, ....- (Den Haag : Boom / Lemma, 2010)
Welk vak je later ook uitoefent, je zult vroeg of laat te maken krijgen met ethische kwesties en voor moeilijke keuzes komen te staan. Hoe ga je om met dergelijke dilemma's? Hoe maak je een goede afweging of keuze? In dit boek worden ethische problemen besproken, zowel die van het werk en het privéleven als ook die van de samenleving en de internationale gemeenschap. Het vakgebied ethiek gaat in op argumenten en op de mogelijkheid om alternatieven te bedenken. Deel I schetst een algemeen kader waarin het leren nadenken over ethische problemen centraal staat. Daarin komt aan de orde waarom ethiek belangrijk is, wat een ethisch probleem is, hoe je een geschikt standpunt daarover kunt innemen en hoe je dat kunt beargumenteren en bediscussiëren. In deel II komen specifieke ethische problemen aan de orde van het digitale tijdperk (allerhande ict-toepassingen), van het bedrijfsleven, de beroepspraktijk en de internationale gemeenschap. Denk hierbij aan internet en privacy, maatschappelijk verantwoord ondernemen, klokkenluiden en produceren in landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten. Ook de vraag hoe we ons ethisch handelen kunnen verbeteren wordt uitvoerig behandeld. Praktische ethiek biedt door de oplossingsgerichte benadering studenten een praktisch handvat bij het nadenken over ethische problemen.
Het boek, dat hier uitkomt in een bewerkte tweede druk (enkele hoofdstukken zijn omgewisseld; de tekst is op een aantal plaatsen geheel herzien; er zijn enkele casussen toegevoegd), bespreekt een reeks van morele problemen die zowel in het openbare als het privéleven voorkomen. Het perspectief van waaruit over deze morele problemen wordt geschreven, is expliciet praktisch, zodat typisch filosofische vragen naar de achtergrond verdwijnen. Het boek bestaat uit twee delen; het eerste algemene deel geeft algemene informatie over moraal waarbij uitdrukkelijk niet voor een kantiaanse of deugdtheoretische benadering is gekozen, maar voor een teleologische; het tweede deel is helemaal gewijd aan specifieke ethische problemen zoals ze ontstaan binnen het bedrijf, in specifieke beroepen en thuis in de omgang met vrienden. Opvallend in het boek is de grote aandacht voor discussietechnieken; hierdoor ontstaat helaas de indruk dat een procedurele afwikkeling van morele vraagstukken mogelijk en wenselijk is. Het boek is geschreven voor de hbo-student, voorzien van vragen en vele casussen om opgedane kennis te oefenen.
Keywords: Ethiek