Strategische sportmarketing. - Westerbeek, Hans, 1965-; Rubingh, Berend, ....-; Shilbury, David, ....-; Quick, Shayne, ....- (Nieuwegein : Arko sports media, 2010)
De sportwereld is in de afgelopen dertig jaar ingrijpend veranderd. Was het vroeger voor zowel deelnemers als toeschouwers een plaatselijke zaterdagmiddagactiviteit, nu vindt sport elke avond op nationaal en internationaal niveau plaats en kan de sportliefhebber het live of via de media volgen. Sportliefhebbers tonen hun trouw aan de sport steeds vaker door middel van de producten die ze kopen, de literatuur die ze lezen en de programma's die ze bekijken. Vandaag de dag is sport een uit meerdere facetten bestaande multimediabranche met toenemende aantrekkingskracht op een groeiend aantal belanghebbenden. Wat ooit een duidelijk afgebakende, stabiele activiteit was, is nu een zeer complexe bedrijfstak in beweging. Dit is de omgeving waarbinnen de huidige generatie sportmarketeers zich moet bewegen. Strategische sportmarketing is in eerste aanleg bestemd voor docenten en studenten sportmarketing. De vele voorbeelden en stappenplannen maken het echter tot een dermate praktische handleiding én theoretisch naslagwerk, dat deze uitgave ook voor belanghebbenden buiten het onderwijs van grote betekenis is. De theoretische achtergronden en schema's worden ondersteund en verhelderd door uitgebreide (inter)nationale sport cases. Doordat de auteurs sportmarketing in een context van algemene strategische besluitvorming hebben geplaatst, is dit boek onmisbaar voor eenieder die zich beroepshalve met sportmarketing bezighoudt.
In dit boek wordt allereerst de ingrijpende verandering van de sport in de afgelopen dertig jaar aangegeven, namelijk de verruiming van zaterdagmiddagactiviteit naar sport op iedere avond van de week op nationaal en internationaal niveau, als ook het volgen van de sport via de media. In de tweede plaats wordt geattendeerd op de sportmarketing als studiegebied voor sportmanagers, hetgeen inhoudt dat de kennis over de sportbranche geïntegreerd moet worden met de grondslagen van management, marketing, boekhouding, financiën en andere bedrijfstudie. In de drie hoofdonderdelen van het boek komen respectievelijk aan de orde: (1) de strategische sportmarketing waarin de marktmogelijkheden worden geïdentificeerd. (2) Het bepalen van de beste strategieën voor bepaalde takken van sport. (3) De mechanismen voor voortdurende evaluatie, aanpassing en handhaving van de strategische marketing.
17. Coördinatie en controle van de marketingstrategie / p. 473
Keywords: Marketing -- Sport; Sport en economie