Help je kind bij het leren - Maes, Paul, ....- (Antwerpen : Luster, 2010)
Ouders hebben gelijk als ze het studeergedrag van hun kinderen in goede banen trachten te leiden. Toch is deze opdracht, die veel ouders zichzelf toebedelen, verre van vanzelfsprekend. Een aanpak die op korte termijn lijkt aan te slaan, heeft op langere termijn soms een averechts effect. Hoe begeleiden we onze studerende kinderen zo dat ze op langere termijn zelf hun plan kunnen trekken achter hun boeken? Welke studietechnieken werpen meer vruchten af? Wat als hun motivatie op een laag pitje lijkt te branden? Met de juiste informatie in het achterhoofd, kunnen ouders hun kinderen helpen meer uit zichzelf te halen. Paul Maes zet hen een eind op weg.
Dit boekje uit de reeks ‘De essentie' wil aan de hand van veel informatie en tal van nuttige tips een leidraad bieden aan ouders die hun kinderen willen bijstaan bij het studeren. De auteur, leraar en autoriteit op het vlak van ‘leren leren', wil met dit boekje aantonen dat je als ouder veel meer kunt doen dan het doorlopen van de leerstof en het ondervragen van de te kennen definities. In korte, duidelijke hoofstukken haalt hij telkens een aspect van het ‘leren' en het ‘leren leren' aan, situeert dit in school- en thuisomgeving, haalt aan wat de belangrijkste zaken zijn en geeft tips om je kind te helpen en te begeleiden. Via uit de praktijk gehaalde voorbeelden krijg je inzicht in didactische principes en technieken zoals zelfsturing, het maken van mindmaps en het schematiseren van leerstof. Ook praktische zaken zoals een studeerritme en motivatie komen aan bod. Het eenvoudige taalgebruik, zonder vakterminologie, maakt dit boekje toegankelijk. Een werkje, dat ouders en kinderen kan helpen om vlotter (samen) de stapels schoolwerk te verwerken.
Omslag vermeldt: een boek voor ouders met kinderen tussen 7 en 14
Keywords: Studeren; Studievaardigheden -- Basisonderwijs; Studievaardigheden -- Secundair onderwijs