Effectonderzoek in de gedragswetenschappen : methodologische moeilijkheden en mogelijkheden - Van Loon, Daphne, ....-; Van der Meulen, Bieuwe F., ....-; Minnaert, Alexander, ....- (Den Haag : Boom Lemma, 2011)
Voor het bestaan van effecten van hulpverleningsprogramma's gericht op volwassenen, kinderen, ouders en gezinnen, moet empirisch bewijs geleverd worden. Dit boek levert een bijdrage aan de wetenschappelijke discussie over goed effectonderzoek in de gedragswetenschappen. Het bevat een algemene beschouwing over de empirische methodologie, definities van centrale begrippen en een beschrijving van ideaaltypische kenmerken van effectstudies. Omdat het ideale (experimentele) design slechts zelden realiseerbaar is, krijgen vervolgens de praktische belemmeringen en valkuilen ruime aandacht. Voorts wordt gezocht naar oplossingen, die een compromis vormen tussen de methodologische eisen en praktische beperkingen. Afsluitend is er enige verdieping in technische onderwerpen. Tot de doelgroep behoren universitaire studenten en docenten in de gedragswetenschappen en een ieder die in de onderzoeks- en hulpverleningspraktijk te maken krijgt met effectonderzoek. Het boek scherpt het oordeel aan en biedt, met behulp van samenvattingen en checklists, tal van handvatten voor onderzoeksopzet, -uitvoering en -discussie.
Het onderzoeken van het feitelijke effect van hulpverlening is geen eenvoudige zaak. In dit gedegen en diepgaande boek wordt ingegaan op de vele inhoudelijke, methodologische en praktische aspecten van dergelijk wetenschappelijk onderzoek. De drie auteurs, een wetenschappelijk onderzoeker, een hoogleraar in de orthopedagogiek en onderwijskunde en een voormalig hoogleraar op het vakgebied van de opvoeding van chronisch zieke kinderen, presenteren in dit wetenschappelijke boek richtlijnen en aanbevelingen voor het opzetten en uitvoeren van effectonderzoek. Een aandachtspunt is de vraag hoe betrouwbaar empirische onderzoeksresultaten verkregen kunnen worden
Keywords: Orthopedagogiek