Pedagogisch-didactisch begeleiden. - Van Eijkeren, Marijke, ....- (Amersfoort : ThiemeMeulenhoff, 2013)
Het begeleiden van kinderen op de basisschool is een mix van onderwijs en opvoeden. Soms ligt het accent op het pedagogische aspect. Dan weer zijn vakinhoud en didactiek belangrijk. Deze twee aspecten komen in Pedagogisch-didactisch begeleiden in hun samenhang aan bod. Pedagogisch-didactisch begeleiden biedt de startende leerkracht de broodnodige basiskennis op het gebied van pedagogisch-didactisch handelen. Vanuit het perspectief van de aspirantleraar wordt gekeken naar belangrijke thema's, zoals de ontwikkeling van kinderen, kennis van sociaal-culturele achtergronden, het scheppen van een verantwoord pedagogisch klimaat, en het creëren van een doelgerichte en inspirerende leeromgeving. Waar Werken in het basisonderwijs ingaat op algemene bekwaamheden, behandelt Pedagogisch-didactisch begeleiden de bekwaamheden van een leerkracht in de onderwijssituatie met leerlingen. Samen met de website bieden ze de elementaire kennis van de onderwijspraktijk waarover elke startende leraar dient te beschikken.
Het boek bevat 3 delen : "Kijk op kinderen", "een veilige leeromgeving" en een "krachtige leeromgeving". Belangrijke thema's zijn (het volgen van) de ontwikkeling van kinderen en kennis van sociaal-culturele achtergronden. Daarnaast wordt uitgebreid ingegaan op het scheppen van een pedagogisch klimaat en het begeleiden van kinderen. Cruciaal is bovendien een doelgerichte en inspirerende leeromgeving.
Bevat register
Keywords: Basisonderwijs -- Didactiek; Pedagogie