Het ongeleefde leven : over de zin van alles wat niet kan - Phillips, Adam, 1954-; Kuitenbrouwer, Rob, ....-; Lekens, Frank, ....- (Amsterdam : Ambo, 2012)
Ieder van ons leidt twee parallelle levens: ons feitelijke leven en het leven dat we graag zouden willen, en waarover we fantaseren. Dit ongeleefde leven, dat er om welke reden dan ook nooit gekomen is, kan wel een groot beslag leggen op ons geestelijk welbevinden. Je zou kunnen zeggen dat we ons leven delen met de mensen die we niet geworden zijn - en dit kan vervolgens weer het verhaal van ons leven worden: een klaaglied om onvervulde behoeften, opgeofferde verlangens en niet-ingeslagen wegen. In dit boek pleit Adam Phillips voor een herwaardering van het ongeleefde leven. Aan de hand van prachtige en sprekende voorbeelden uit het werk van Shakespeare, Freud en andere schrijvers en denkers, laat hij zien dat iedere gemiste ervaring altijd de mogelijkheid opent van een andere - en dat we, wanneer we frustratie uit de weg gaan, ook nooit bevrediging zullen vinden.
Dit boek wil de lezer erop wijzen dat ieder mens twee parallelle levens leidt: het feitelijke leven en het leven dat we graag zouden willen en waarover we fantaseren. En dat dit ongeleefde leven een groot beslag kan leggen op ons geestelijke welbevinden. De auteur is psychoanalyticus en gasthoogleraar aan de faculteit Engels van de universiteit van York en is auteur van verschillende boeken. Het boek begint veelbelovend. In de proloog wordt het nut van het ongeleefde leven helder weergegeven. In de navolgende hoofdstukken raak je echter al snel de draad kwijt van dit onderwerp. Desalniettemin brengt de auteur op onnavolgbare wijze diverse onderwerpen ten tonele aan de hand van Engelse literatuur (onder anderen Shakespeare). Tevens haalt hij regelmatig Freud aan. Het boek geeft een filosofische indruk en zal een specifiek lezerspubliek aans
Keywords: Psychoanalyse