Als ik het leven over mocht doen : een jonge vrouw op zoek naar de vijf belangrijkste levenslessen. - Ware, Bronnie, ....- (Utrecht : Lev, 2012)
'Hartverscheurend.' - The Sunday Times Na een aantal jaar zoeken naar een baan die haar écht voldoening gaf, accepteerde Bronnie Ware zonder de juiste diploma's of ervaring een baan in de palliatieve zorg. Al snel bleek ze haar ware roeping gevonden te hebben. In de jaren dat ze stervenden begeleidde, veranderde haar leven compleet door alle inzichten en lessen die ze van hen leerde. Op internet schreef ze een blog over de openhartige uitlatingen van mensen in de laaste fase van hun leven: waar hebben ze spijt van, wat zouden ze nu anders aanpakken? Binnen een jaar was haar weblog meer dan drie miljoen keer bezocht, en besloot ze haar ervaringen te verwerken in dit boek. In prachtige, onvergetelijke hoofdstukken beschrijft Bronnie Ware de ongelooflijke visionaire helderheid van deze mensen aan het einde van hun levens, en hoe wij van hún wijsheid kunnen leren. Een zoektocht naar een baan die haar echt voldoening zou geven, bracht de Australische singer-songwriter Bronnie Ware in contact met de palliatieve zorg. Hierin bleek ze haar roeping gevonden te hebben. Een tijdlang verzorgde en begeleidde ze stervenden in hun laatste weken. Dit gaf haar veel voldoening en de diepe contacten leverden nieuwe inzichten op die ook haar eigen leven compleet veranderden. Een weblog over dit thema was zo succesvol dat ze haar ervaringen verwerkte in dit boek. In elk hoofdstuk staat een van haar cliënten centraal en beschrijft Ware de ongelooflijke helderheid en spirituele wijsheid die mensen aan het einde van hun leven ten toon spreiden. Terugkijkend noemen stervenden vaak overeenkomstige spijtpunten, zoals te hard werken, te weinig aandacht voor vrienden, gevoelens niet durven uiten en onvoldoende trouw zijn aan zichzelf en hun eigen geluk. De auteur beschrijft op uiterst leesbare en liefdevolle manier de diepmenselijke contacten tijdens de laatste levensfase. Herkenbaar en steunend voor een breed publiek dat openstaat voor spiritualiteit.
Keywords: Stervensbegeleiding