Elmo en de grote storm. - de Haas, Rick, ....- (Antwerpen : Zwijsen, 2006)
Elmo woont met zijn hond in een vuurtoren aan zee. Vanwege een storm komt de rijdende winkel niet langs en heeft Elmo slechts een pak meel op de plank. Via haar zeemeeuw stuurt Elmo's oma, die op het eilandje voor de kunst woont, een SOS-bericht. Met zijn onderzeeër bevrijdt Elmo zijn oma en haar kip en geit uit hun netelige situatie. Ze mogen bij Elmo komen wonen. Van de eieren van kip, de melk van geit en het meel worden pannenkoeken gebakken. Prentenboek met kleurgevoelige, dynamische aquarellen; met inkt zijn accenten en dunne contourlijnen aangebracht. Het gebruik van zowel vogel- als kikvorsperspectief, het knusse interieur van de vuurtoren en het spel van licht en schaduw verhogen de sfeer en de betrokkenheid van de 'lezer'. De gekozen details zijn goed herkenbaar en sluiten aan op de belevingswereld van jonge kinderen. Het kijkplezier wordt verhoogd door de doorsneden van de onderzeeër en de vuurtoren. De tekstblokken bestaan uit korte zinnen. Het woordgebruik is eenvoudig, de schrijfstijl verhalend. Er is gebruik gemaakt van hoofdletters en leestekens. De tekst is in de tegenwoordige tijd geschreven en laat zich goed voorlezen; soms in zwarte en soms in witte letters gedrukt op glad papier.
Elmo woont aan zee. In de vuurtoren, samen met zijn hond Tuur. Op een avond voorspelt de weerman storm en springvloed. 'Niks aan de hand', zegt Elmo tegen Tuur. 'Wij wonen in de toren, ons gebeurt niets'. Maar 's nachts schrikken ze wakker van een harde klap tegen het raam!
Leeftijd: 4+
Keywords: Ouders; Seizoenen-Weer