Jongens zijn 't : van Pietje Bell tot probleemgeval - Crott, Angela, ....- (Amsterdam : Atlas Contact, 2013)
Crott is historica en vanuit haar wetenschap schetst ze een beeld van de jongen in het verleden en in de huidige samenleving. Haar conclusie is: de samenleving is veranderd, niet de jongen. Naarmate de eeuw vordert, wordt aan de zielseigenschappen van jongens, hun diepste behoeften, steeds minder aandacht geschonken. Met een groot aantal voorbeelden illustreert Crott haar stelling dat voor de opvoeding van de jongen het thuisgevoel nodig is. Er is een wijk of een dorp nodig om jongeren en speciaal jongens op te voeden. Wat ging er dan verloren waardoor de persoonsvorming van jongens problematisch werd? In de twintigste eeuw kwamen de industrialisering en de automatisering tot een hoogtepunt, waardoor onder meer de mannencode van kameraadschap, solidariteit en harde humor onder druk kwam te staan. Door democratisering moesten jongens zich onthouden van mannelijke agressie om de gelijkheid tussen man en vrouw om te buigen naar een neutralere code. Het gezag van de vader boette sterk in. De gemeenschap zou veel mannelijke aandacht aan jongens moeten geven. Crott beklemtoont het belang van opvoeding. Haar boek is een belangrijke aanzet tot een verandering in de opvoedings-leersituatie. Met literatuurlijst en register. Van belang voor ouders, leerkrachten en jeugdwerkers.
Jongens zouden slechtere schoolprestaties leveren dan meisjes en vaker ADHD hebben. Volgens Crott wordt typisch jongensgedrag gewoon steeds minder geaccepteerd, o.m. als gevolg van de vrouwenemancipatie. Ze pleit voor later naar de crèche gaan, stevig ouderlijk gezag, korter en gescheiden onderwijs en meer begrip voor jongenseigenschappen.
Keywords: Jongens -- Opvoeding; Sekseverschillen -- Opvoeding