De aap in ons : waarom we zijn wie we zijn - de Waal, F. B. M. (Frans B. M.), 1948-; Vernooy, Robert G. M., 1961- (Amsterdam : Atlas Contact, 2013)
De mens heeft twee naaste verwanten: de chimpansee en de bonobo. We hebben dingen gemeen met de één, die machtsbelust en agressief is, maar ook met de ander, die vriendelijk en sociaal is. De Waal toont ons nieuwe voorbeelden en verhalen uit de wereld van deze twee mensapen, waaruit duidelijk wordt dat niet alleen macht en seks, maar ook empathie en kameraadschap tot ons biologisch erfgoed behoren.
In dit boek gaat de bekende primatenonderzoeker De Waal in op de overeenkomsten en verschillen tussen chimpansees, bonobo's en mensen om zijn stelling te illustreren dat vriendelijkheid ons net zo eigen is als agressie. Zoals alle primatenboeken heerlijk om te lezen. Vlot geschreven, grappig, tjokvol anekdotes. Tevens geeft het boek inderdaad enige inzichten over onze aard en de invloed op ons zelfbeeld van bepaalde biologische theorieën en hun geschiedenis. Zouden we onszelf anders hebben gezien als eerst de bonobo was bestudeerd? Erg neutraal is het boek niet. De Waal maakt geen geheim van zijn politieke voorkeuren en sommige van zijn bezwaren tegen ons mensbeeld zijn wat karikaturaal. Heerst werkelijk de gedachte dat wij sociaal zijn tegen wil en dank? Zijn er werkelijk mensen die denken dat chimpansees evolutionair 'stilstaan'? Ook het idee dat mensen niet meer evolueren, is meer een mening dan een feit. Desondanks een vrolijkstemmend en leerzaam boek.
Keywords: Apen; Ethologie -- Dieren