Jij bent je brein : alles wat je wilt weten over je hersenen. - Swaab, Dick Frans, 1944-; Schutten, Jan Paul, ....- (Amsterdam : Atlas Contact, 2013)
Jelle en Ionica willen een spreekbeurt houden over het menselijk brein en vragen hersenonderzoeker Dick Swaab per e-mail om informatie. Er volgt een ongedwongen, boeiend mailcontact over de slimste computer die er bestaat, je brein. Uit de complexe materie over dit veelomvattende onderwerp schetsen de auteurs speciaal voor jonge lezers een boeiend en overzichtelijk beeld van de functie en werking van verschillende delen van onze hersenen. Zo wordt er antwoord gegeven op vragen als: Hoe werkt het geheugen? Is er een manier om sneller te leren? Zijn jongens slimmer dan meisjes? Waarom wil je wat je wilt? Enkele van de vele thema's die aan de orde komen zijn: verschillen tussen jongens- en meisjesgedrag, het gelovige brein, bijnadoodervaringen, het puberbrein, verslavingen en vrije wil. De tekst is gedrukt in lettertype Read Regular, speciaal ontworpen voor mensen met dyslexie. Met veel, ook grappige, zwart-wittekeningen, -doorsneden en -foto's waaronder enkele tekeningen van Peter van Straaten. Met alfabetisch register en verantwoording. Deze bijzonder heldere uiteenzetting – beeldend en met humor geschreven – is een aanrader voor jongeren vanaf ca. 12 jaar.
Hoe werkt je geheugen? Kun je je brein trainen zodat je hogere cijfers haalt? Verraden je hersenen of je verliefd bent of niet? En waarom gedraagt je grote broer of zus zich de laatste tijd zo vreemd? De ontwikkeling van de hersenen, opmerkelijke hersenziekten en de oorsprong van ons gedrag: al deze thema's komen uitgbreid aan bod in dit boek. Vol vaart en humor behandelen Dick Swaab en Jan Paul Schutten ook lastige onderwerpen als de vrije wil en het religieuze brein. Zo maken zij van dit boek een prachtige mix van alles wat je moet weten en alles wat je wilt weten over je hersenen.
Bewerking voor jonge lezers van: Wij zijn ons brein
Leeftijd: vanaf ca. 12 jaar
Keywords: Hersenen