De opstand van het lichaam : herken de signalen van je lichaam - Miller, Alice, 1923-2010 (Houten : Het Spectrum, 2009)
‘Mijn ervaring heeft me geleerd dat mijn lichaam de bron is van alle vitale informatie die mij een weg naar meer autonomie en zelfbewustzijn heeft gewezen. Pas toen ik de zo lang in mijn lichaam opgesloten emoties mocht toelaten en kon voelen, kwam ik steeds verder los van mijn verleden. Echte gevoelens laten zich niet dwingen. Ze zijn aanwezig en hebben steeds een reden, al blijft die vaak voor ons verborgen. Ik kan mezelf niet dwingen mijn ouders lief te hebben of zelfs maar te eren, wanneer mijn lichaam dat weigert om redenen die het heel goed kent. Wanneer ik me desondanks wil houden aan het vierde gebod, kom ik in de stress, als altijd wanneer ik iets onmogelijks van mezelf eis.' Ieder kind heeft van zijn ouders liefde, aandacht, respect en bescherming nodig. Helaas gebeurt dit niet altijd, waardoor het kind in veel gevallen zijn behoeften en emoties zal verdringen en onderdrukken. In dit boek gaat het om de vraag wat voor consequentie de verdringing van onze echte en krachtige emoties heeft voor het lichaam. Het lichaam draagt alle ervaringen van het leven met zich mee en laat haarscherp merken welke leemtes nog gevuld moeten worden. Veel mensen zoeken echter liever hulp bij medicijnen, drugs of alcohol dan dat zij luisteren naar de signalen van hun lichaam. Alice Miller maakt in dit boek duidelijk dat emotionele pijn van voorbijgaande aard is en dat genezing mogelijk is. Aan de hand van levensbeschrijvingen van fictieve maar ook beroemde personen beschrijft ze een uitweg uit de vicieuze cirkel van zelfbedrog en lichamelijke symptomen.
De auteur is een internationaal bekende Duitse filosofe, psychologe, psychoanalytica, vooral bekend als auteur van 'Het drama van het begaafde kind'. In dit boek bespreekt ze de wisselwerking tussen emoties en lichamelijke verschijnselen in een veelzijdige medisch-psychologische samenhang. Zoals in al haar eerdere boeken gaat het vooral om de gevolgen voor het lichamelijk (on)welzijn van loochenen van gevoelens in de kindertijd, met name bij kinderen die fysiek en psychisch mishandeld zijn, en toont ze de onhoudbaarheid van het vierde gebod 'Eert uw vader en uw moeder' aan. In het eerste deel zoekt en onderzoekt de auteur wetmatigheden in de bedoelde samenhang in de levensloop van beroemde schrijvers (onder anderen Rimbaud en Proust). In het tweede deel gaat het over de effecten die de traditionele moraal via de geijkte therapieën heeft op het lichaam en de levensloop van mishandelde kinderen. De auteur volgt een eigen benadering waaruit wel de nodige wijsheid en empathie spreken, maar die niet overeenkomt met de manier waarop dit thema door psychotherapeuten meestal aangepakt wordt, maar waar wel steeds meer belangstelling voor komt.
Keywords: Emoties -- Psychotherapie; Lichaam -- Psychologie; Volwassenheid -- Psychologie