Wanneer koesteren hoop betekent : de helende kracht van het kind in jezelf - Bradshaw, John, ....- (Houten : Het Spectrum, 2012)
Bij onze geboorte zijn we nog een onbeschreven blad. Dat onbeschreven blad, het kind in jezelf, zoals Bradshaw het noemt, wordt tijdens het opgroeien vaak verwond door bijvoorbeeld verlatenheid, ontkenning van afhankelijkheid of een slecht functionerend gezinsverband. Dit leidt tot gevoelens van eenzaamheid, onzekerheid en verdriet. In ons verdere leven blijven wij functioneren volgens de patronen van deze scheefgegroeide ontwikkeling. Eenmaal volwassen uit zich dat in verslavingen, destructief gedrag, problematische relaties en verlies van energie. De bekende Amerikaanse psycholoog John Bradshaw ontwikkelde een therapie die erop is gericht in contact te komen met je oorspronkelijke ik. Deze therapie geeft een gevoel van thuiskomen. Door het herstellen van de relatie met het kind in jezelf kun je de wonden helen en de gemiste ontwikkelingen inhalen. Met praktische oefeningen en voorbeelden leer je het kind in jezelf te vinden, te herstellen, vast te houden, te koesteren en te beschermen. Op die manier maak je voor jezelf een nieuwe start mogelijk op weg naar een gelukkiger leven.
Dit boek van een bekend Amerikaans psycholoog en publicist handelt over een aangelegen thema uit de psychotherapeutische praktijk: de hulpverlening aan mensen die een persoonlijkheidsstoornis ervaren. Hij doet een beroep op de helende krachten in die in elk mens aanwezig zijn. Zijn betoog is consistent en wordt ondersteund door persoonlijkheidstests, schema's en schematische overzichten. Het gaat over de beschadigingen die mensen in hun jeugd kunnen oplopen door milieu-invloeden en door verwaarlozende opvoedingspatronen. Zo ontstaat het beeld van het verwonde kind in de mens, ook als hij volwassen is. De behandeling die hij voorstaat: het bevorderen van zelfonderzoek en zelfreflectie; de mens moet bij het overwinnen van zijn remmingen door de pijn heengaan. Bradshaw geeft aan hoe iemand door dit proces geleid kan worden. Vier hoofddelen: hoe ontstaat de verwonding in jezelf en hoe verstoort deze verwonding een normale ontwikkeling? Hoe kun je opnieuw in contact komen met dit verwonde kind en hoe leer je op te komen voor dit kind in jezelf? Wedergeboorte en transformatie, begrippen uit de spirituele psychologie, kunnen je heelwording bevorderen. Ontwikkelingspsychologie vormt het kader, maar daarbinnen is plek voor spiritualiteit.
Keywords: Integratieve therapie