Cognitieve gedragstherapie voor ouderen : een praktische gids voor hulpverleners - James, Ian Andrew, ....- (Houten : LannooCampus, 2013)
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een van de meest effectieve vormen van therapie voor mensen met problemen als depressie en angst. Veel ouderen kampen hiermee, en juist bij hen kan CGT de kwaliteit van leven sterk positief beïnvloeden. Dit praktische handboek is speciaal geschreven voor therapeuten en begeleiders die met ouderen werken. Het belicht specifiek en gedetailleerd de toepassing van CGT bij ouderen. Het boek bespreekt zowel de theorie van CGT bij ouderen als de praktijk, met veel casussen en beschrijvingen van therapiesessies. Het beschrijft stap voor stap de verschillende fasen van therapie: assessment, conceptualisatie en veranderingstechnieken. Naast toepassing van CGT bij depressie en angst gaat het boek ook specifiek in op de therapie bij ouderen met diverse stadia van dementie. Ook bij deze groep kunnen positieve resultaten behaald worden in de behandelpraktijk. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel wijdt de lezer in in het onderwerp, bespreekt cognitieve gedragstherapie en de aanpassingen voor de specifieke doelgroep ouderen. Deel 2 geeft een overzicht van de therapie, bespreekt assessmenttechnieken, conceptualisatie en methoden van interventie. Ten slotte biedt deel 3 praktische tips om de therapeutische competentie te verbeteren, zowel aan de hand van casussen als observaties van therapieën. Een onmisbaar boek voor iedere hulpverlener, ouderenbegeleider en (psycho)therapeut die werkt met ouderen, en zij die hiertoe in opleiding zijn.
Keywords: Gedragstherapie -- Ouderen