Behandeling van gedragsproblemen : een trauma georiënteerde benadering - Greenwald, Ricky, ....- (Tielt : LannooCampus, 2013)
Dit praktische handboek beschrijft de behandeling van kinderen, jongeren en volwassenen met gedragsproblemen zoals opstandig gedrag en agressie, crimineel gedrag, schoolweigering, huiselijk geweld en mishandeling. Het boek bevat onder meer het volledige MASTR-behandelprotocol en onderwerpen als motiverende gespreksvoering, visualisatie technieken, cognitieve gedragstherapie - waaronder een traumaverwerkingsmethode - en terugvalpreventie. Parallel aan de theorie wordt een casus beschreven, die de koppeling naar de praktijk verheldert. Dit maakt Behandeling van gedragsproblemen een onmisbaar boek voor hulpverleners in de zorg en zij die hiertoe in opleiding zijn. Veel kinderen, jongeren en volwassenen met agressieregulatieproblematiek hebben te maken gehad met traumatische omstandigheden die mede hun (disfunctionele) gedrag aansturen. Het MASTR-protocol is gebaseerd op evidence-based technieken voor traumabehandeling en werd oorspronkelijk ontwikkeld voor jongeren in de forensische jeugdzorg. Het boek bevat een stap voor stap beschrijving hiervan en van de verschillende behandeltechnieken. Per hoofdstuk wordt aangegeven hoe de behandeling aangepast kan worden voor kinderen en volwassenen. Zowel het systeem als het individu komen aan de orde, maar de focus ligt op de individuele componenten van de behandeling. Behandeling van gedragsproblemen bevat alle elementen om kinderen, jongeren en volwassenen met gedragsproblemen weer perspectief te kunnen bieden.
Keywords: Gedragsproblemen