Omgaan met hechtingsproblemen - Dijkstra, Pieternel, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2012)
Liefde is het mooiste wat er is. Toch gaat 'houden van' lang niet altijd vanzelf. Liefde geven en nemen kan behoorlijk wat problemen opleveren. Je kunt het bijvoorbeeld moeilijk vinden om je gevoelens te delen of last hebben van bindings- of verlatingsangst. Dergelijke hechtingsproblemen kunnen je leven flink verzieken en er bijvoorbeeld voor zorgen dat je relatie op de klippen loopt, ook al houd je nog zoveel van je partner. De inhoud van deze editie is door Pieternel Dijkstra volledig up-to-date gemaakt. Nieuwe inzichten in de oorzaken, gevolgen en behandelmogelijkheden van hechtingsproblemen komen aan de orde. Wat is 'hechten' eigenlijk? Op welke manieren kun je dat doen? In deze herziening wordt niet alleen ingegaan op de gevolgen van hechtingsproblemen voor je relatie, maar ook voor jezelf en je relaties met anderen. Ook nieuwe behandelingen en andere meetinstrumenten en mindfulnesstips komen aan bod in deze nieuwe druk.
Ieder mens en dier heeft een innerlijke drijfveer om zich te hechten aan anderen. Dat gaat niet alleen om lichamelijke noodzaak maar ook om emotioneel te overleven. Maar hechtingsproblemen doen zich voor als mensen zich niet kunnen binden. Er is weerstand tegen intimiteit of men zit verstrikt in jaloersheid. Als het goed gaat, verandert verliefdheid in 'houden-van' en komen gevoelens van geborgenheid en veiligheid centraal te staan. Bij relatieproblemen merk je hoe sterk je aan de ander verbonden bent. Gaat de partner dood, dan reageert men zoals een kind dat zijn moeder verliest. Dit duidelijke boek geeft belangrijke informatie over problemen die met (ont)hechting te maken hebben. Bij hechtingsproblemen is ook sprake van verlatingsangst en bindingsangst; ook weerstand tegen verandering hoort daarbij. Een ingewikkelde problematiek waar afhankelijkheidsstoornissen ook deel van uitmaken. De veiligheid is dan in het geding. De opvoeding is belangrijk, want wanneer men daarin onvoldoende is bevestigd, kan er een angstvermijdende hechtingsstijl ontstaan. In deze herdruk zijn nieuwe inzichten en informatie verwerkt; de adressenlijst is geactualiseerd. Een praktisch boek voor zelfonderzoek, maar het vervangt geen therapie.
Keywords: Gehechtheidsrelatie