Problemen laten bij wie ze horen : begrijpend leren luisteren zonder meteen te helpen - Lundberg, Gary B., ....-; Lundberg, Joy Saunders, ....- (Houten : Het Spectrum, 2010)
Velen van ons gaan gebukt onder het gevoel dat het onze verantwoordelijkheid is om naasten te helpen hun problemen op te lossen. Gary en Joy Lundberg zijn ervan overtuigd dat het beter is deze last niet op je schouders te nemen. Zij laten zien hoe je in moeilijke situaties helderheid en luchtigheid kunt brengen. Door de vaste patronen van ‘klaaggesprekken' te doorgronden, leer je al snel hoe je anderen kunt helpen door begrijpend te luisteren. En door hen de ruimte te geven zélf hun problemen op te lossen, zal je eigen leven vrolijker, productiever en plezieriger worden.
Veel gesprekken gaan over problemen. Wij willen problemen niet alleen oplossen, maar ook is het een vorm van aandacht krijgen. Soms is het verstandiger om de ander het probleem te gunnen, want een probleem kan ook aanleiding zijn voor verandering. Het is een kunst en een kunde om een probleem te laten bij wie het thuishoort. Het helpt wanneer er goed wordt geluisterd en niet meteen een advies of oplossing wordt aangedragen. Aandacht geven aan wat de ander vertelt, is een vaardigheid die weinig mensen van nature bezitten. Dit boek wil op praktische wijze aantonen dat het mogelijk is om dat te leren. Je hoeft alleen zes principes toe te passen zoals onder meer het afstemmen van de aandacht op de beleving van de ander, de verantwoordelijkheid laten waar deze thuishoort, bewust te zijn van emoties en de kunst van het luisteren ontwikkelen. Dat lijkt gemakkelijker dan het is. Veel voorbeelden uit opvoedings-, werk- en familiesituaties zijn verhelderend en leerzaam. Een goed boek voor een breed publiek; sterk Amerikaans bepaald, maar de goede verstaander kijkt daar wel doorheen.
Keywords: Communicatie; Sociale vaardigheden