Kinderen met dyscalculie - Desoete, Annemie, 1958-; Braams, Tom, ....- (Amsterdam : Boom, 2010)
In dit boek bespreken de auteurs de soorten reken-stoornissen die kinderen kunnen hebben en hoe deze rekenproblemen kunnen worden onderzocht. Kinderen met dyscalculie hebben vaak een flinke weerzin tegen rekenen. Het is belangrijk dat het rekenen voor hen weer leuk wordt. Er worden veel tips en adviezen gegeven, en rekenmaterialen genoemd die goed inzetbaar zijn. Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Dyscalculie en de school 3. Diagnostiek 4. Behandeling van dyscalculie: enkele principes en tips voor preventie 5. Specifieke instructieaanpak voor de basisschool 6. Voortgezet onderwijs en STICORDI-maatregelen 7. Ouders 8. Rekenmaterialen en rekensoftware
In tegenstelling tot dyslexie is er over dyscalculie weinig bekend bij het grote publiek (ouders, leraren). Dit boek presenteert een leesbare schets van dit intrigerende thema: dyscalculie wordt goed gedefinieerd, er is aandacht voor de verschijningsvorm in school, diagnose, behandelprincipes en instructieaanpak in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs. In publicaties over dyscalculie wordt meestal gesproken over kenmerkende aspecten als ernstige en hardnekkige problemen met rekenen bij iemand die andere dingen wel goed kan leren (en worden dus niet veroorzaakt door een verminderde intelligentie). De inhoud van deze publicatie is - hoewel specialistisch - begrijpelijk, helder en praktijkgericht. De informatie wordt afgewisseld met casussen, reken- en tekenvoorbeelden, tabellen, schema's en eenvoudige zwart-witillustraties. Met name het hoofdstuk over specifieke instructieaanpak voor de basisschool is erg sterk omdat het leraren en begeleiders op inzichtelijke wijze handvatten aanreikt voor oefening en training. De uitgave besluit met een overzicht van rekenmaterialen, software (waaronder websites), bronnen en informatie over de auteurs. Een bruikbare, toegankelijke en beknopte vraagbaak voor leerkrachten (speciaal) basisonderwijs, begeleiders en ouders.
Keywords: Dyscalculie