Helpende handen : gehechtheid bij kwetsbare ouders en kinderen - Geenen, Greet, ....-; Corveleyn, Jozef, ....- (Leuven : LannooCampus, 2012)
Basiswerk voor ieder die werkt met jonge kinderen en hun ouders Uniek door voortdurende focus op beide partners in de relatie: ouder én kind Geschreven in samenwerking met kwetsbare ouders, mensen uit praktijk en beleid Geeft inzicht in gehechtheid. Talrijke voorbeelden illustreren hoe de vroegste band tussen ouder en kind zich ontwikkelt. Heldere toelichting van factoren die gehechtheid bepalen: sensitiviteit en mentaliseren Toont gehechtheid in kwetsbare gezinnen: kwetsbaarheden én mogelijkheden van ouder-kindrelaties in kans- en generatiearmoede Formuleert beleidsaanbevelingen voor preventie en hulpverlening aan kinderen tussen 0 en 3 jaar en hun ouders. Biedt SUGGESTIES VOOR DE PRAKTIJK. Invalspoorten om veilige gehechtheid te bevorderen. Elk kind wordt geboren met het vermogen zich aan de ouder te hechten. Haast alle ouders dromen van een goede band met hun kind. Toch is een hechte band niet altijd vanzelfsprekend. Door stresserende levensomstandigheden zoals armoede of moeilijke gehechtheidservaringen in het eigen verleden kunnen ouder en kind elkaar soms niet gemakkelijk vinden. Dat is jammer, want veilige gehechtheidsrelaties bieden kinderen meer kansen op een gezonde ontwikkeling. In Helpende handen verduidelijken de auteurs concepten van de gehechtheidstheorie via voorbeelden van ouders met kinderen tussen 0 en 3 jaar die in zeer moeilijke omstandigheden leven. Ze beschrijven hoe kinderen en ouders op een veilig of onveilig spoor terechtkomen. Welke factoren daarin meespelen, zoals sensitiviteit en mentaliseren. En wat hulpverleners kunnen doen om kind en ouder van in het prille begin op een veiliger spoor te krijgen. Daarnaast formuleert het boek aanbevelingen naar beleid en organisaties. Zo biedt het handvatten om de bestaande preventie en hulpverlening aan kwetsbare ouders en kinderen te ondersteunen. Essentieel is een relationele aanpak, met oog voor kind én ouder.
Keywords: Gehechtheidsrelatie; Kansarmen -- Hulpverlening; Ouder-kindrelatie.