iDentity : hoe ons digitaal gedrag ons leven bepaalt - Rosen, Larry D., ....- (Antwerpen : Manteau, 2013)
Hoe ons digitaal gedrag ons leven bepaalt. Deskundigen voorspellen dat tegen 2015 zo'n 80 procent van de wereldbevolking een smartphone, tablet-pc of laptop zal hebben. Meer dan een op twee inwoners van West-Europa en Noord-Amerika maakt er nu al dagelijks gebruik van. Dat wil meteen ook zeggen dat zij elke dag 24 uur op 24 online zijn. Dr. Larry D. Rosen argumenteert dat de overvloed aan informatie waar wij dagelijks mee worden geconfronteerd niet gezond is voor ons geestelijk welzijn. Zo vertoont het gedrag van smartphonejunks en patiënten met een obsessief-compulsieve stoornis veel gelijkenissen. Tieners posten hun doen en laten op Facebook, veertigers speuren het internet af op zoek naar tekst en uitleg over huidvlekken, ook al kregen ze van hun dermatoloog te horen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Het zijn maar enkele voorbeelden. Gelukkig hoeft technologie ons leven niet te bepalen. De auteur drukt ons met de neus op de feiten, maar toont ons ook hoe we opnieuw een evenwicht kunnen bereiken tussen het gebruik van digitale media en menswaardig gedrag.
Keywords: Digitale informatie; ICT & maatschappij