Handboek verkoopmanagement : basisinzichten in verkooporganisatie, -management en -strategie. - Vanhaverbeke, Johan A. M., ....- (Antwerpen : Intersentia, 2009)
In dit handboek wordt stapsgewijs uiteengezet hoe je een adequate verkooporganisatie opbouwt. Het volledige commerciële managementspectrum komt aan bod: kwalitatieve en kwantitatieve aspecten, people management, commerciële doelstellingen en verkoopinformatiesystemen en vooral ook de strategische invalshoek van verkopen. Het handboek is zeer praktijkgericht. De jarenlange ervaring van de auteur in het marketing- en verkoopvak wordt geïntegreerd in werkbare professionele concepten. Het is vooral een werkboek dat aanzet om aan de slag te gaan. (Bron: covertekst)
Verkoopprognoses : de hoeksteen van operationeel bedrijfsbeheer
Bevat bibliografie
Keywords: Marketing; Verkooptechnieken