Hoe wiskunde de wereld veranderde : van de eerste getallen tot de chaostheorie en verder - Stewart, Ian Nicholas, 1945- ([Hilversum] : Lias, 2013)
De opkomst van de beschaving en ontwikkelingen in de wiskunde zijn hand in hand gegaan. Wiskundige vernieuwing maakte navigatie op oceanen mogelijk en daarmee de ontdekking van nieuwe landen. Mobiele telefoons zouden niet werken zonder de mogelijkheid van calculaties in tien dimensies en we maken dagelijks gebruik van abstracte algebra (ja, iedereen, elke dag opnieuw). Veel van wat we als normaal beschouwen - van internet en bruggen tot ruimtevaart en financiële beurzen - berust op wiskundige vooruitgang. Kortom: onze wereld zou niet kunnen functioneren zonder wiskunde.
Een geschiedenis van de wiskunde, geschreven vanuit het perspectief van de betekenis van wiskundige ontdekkingen, door de eeuwen heen, voor het dagelijks leven van de mens. Een subthema van dit boek is het praktische gebruik van wiskunde. Uiteraard worden niet alle wiskundige ontdekkingen behandeld, maar wel die kunnen worden gekoppeld aan onderwerpen waarvan huidige lezers gehoord kunnen hebben: van tekens, logica en getallen tot en met chaos en complexiteit. Zeer geschikt voor een ieder die geïnteresseerd is in het hoe en waarom van de dingen om ons heen. De auteur schreef eerder ‘Professor Stewart's verzameling van wiskundige raadsels'*; hij ziet het als zijn taak om wiskunde bij het grote publiek toegankelijk en populair te maken.
Keywords: Wiskunde -- Geschiedenis