Positieve supervisie en intervisie - Bannink, Fredrike, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2012)
Bij positieve supervisie en intervisie draait het juist om wat er goed gaat en waarop verder gebouwd kan worden. Wat werkt? Hoe lukt dat? Wat zijn de sterke kanten van supervisanten/intervisanten en van jezelf als supervisor? En hoe zijn die kwaliteiten vaker in te zetten? Deze vernieuwende visie, gebaseerd op positieve psychologie en oplossingsgerichte therapie, versterkt de competenties en vaardigheden van supervisanten en intervisanten. En dat nu is precies het doel van supervisie en intervisie. In POSITIEVE SUPERVISIE EN INTERVISIE presenteert Fredrike Bannink haar model gebaseerd op vier pijlers: doelformulering, vinden van competenties, werken aan vooruitgang en reflectie. Elke pijler wordt onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek en geïllustreerd met praktijkvoorbeelden en oefeningen. Er is aandacht voor de samenwerkingsrelatie tussen supervisoren en supervisanten of tussen intervisanten onderling en voor conflicten tussen supervisoren en supervisanten. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan belangrijke onderwerpen als verslaglegging en rapportage aan derden. Tot slot komen vijf supervisanten aan het woord en zijn er veelgestelde vragen én antwoorden opgenomen. POSITIEVE SUPERVISIE EN INTERVISIE is geschreven voor alle supervisoren die samen met hun supervisanten of trainees op zoek willen gaan naar successen en competenties in plaats van mislukkingen en tekortkomingen. Het is ook bedoeld voor alle supervisanten en intervisanten die deze visie zo (beter) leren kennen en willen inzetten in het werken met eigen cliënten. De protocollen en praktische tips zijn zo opgezet dat zij direct kunnen worden ingezet.
Leren we vooral van fouten of van successen? De trend is te focussen op successen en dit boek past in die trend. Hierin onderscheidt het zich van andere boeken over intervisie. Bij positieve supervisie en intervisie draait het om wat er goed gaat en waarop verder gebouwd kan worden. Dit boek begint met de theorie over (positieve) super/intervisie. Maar het overgrote deel gaat over praktische toepassingen. Vier pijlers zijn het formuleren van doelen, competenties vinden, werken aan vooruitgang en reflectie; deze worden onderbouwd met onderzoek. Er is aandacht voor de relatie en voor conflicten. Handig zijn ook de 22 veelgestelde vragen en antwoorden. Bevat literatuur- en web-lijst. Ook de bijlagen zijn heel praktisch met onder andere gespreksprotocollen.
Keywords: Coaching -- Management; Supervisie; Intervisie